23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem Haberleri3. Köprü Bu Bölgelere Talebi Arttırdı

3. Köprü Bu Bölgelere Talebi Arttırdı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bölgeye taşınma talebini arttırdı. En çok tercih edilen ilçeler Çekmeköy, Arnavutköy, Sultangazi, Sancaktepe ve Başakşehir oldu…

Armut’un, evden eve nakliye alanında özelleşmiş girişimi Rahat Taşın tarafından 151 bin 79 taşınma talebinin incelenmesi ile hazırlanan “Türkiye Taşınma Dosyası” raporu açıklandı. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 3. Köprü civarına taşınma talebi yüzde 54 artarken bu bölgeler arasında en çok talep gören ilçeler ise Çekmeköy, Arnavutköy, Sultangazi, Sancaktepe ve Başakşehir oldu.

İstanbul’da en fazla taşınma Kadıköy bölgesinde görülüyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yenilenenler Göktürk ve Beylikdüzü gibi büyük evlerin bulunduğu lokasyonlara taşınıyor.

Taşınma hareketliliğini etkileyen faktörler arasında mevsimler birinci sırada yer alıyor. Kış aylarının başladığı yılın son çeyreğinde 28 bin 15 olan taşınma talebi, hava koşullarının sertleştiği ilk çeyrekte 27 bin 830’a düştü. Bahar aylarının gelmesi ile taşınma hareketliliğinde canlanma gözlenirken, 2. çeyrekte taşınma talepleri 43 bin 691’a yükseldi.

Taşınma talepleri, yaz döneminde ise okulların kapanması ve memur tayinlerinin etkisiyle 3. çeyrekte 51 bin 543’e çıktı. Böylece taşınma hareketliliğinde, kış ayları “en durgun”, yaz ayları ise “en canlı” dönem olarak öne çıktı.

TAŞINMA EN UCUZ ANKARA’DA
Türkiye genelinde gerçekleşen tüm taşınma taleplerine bakıldığında toplam faaliyetlerin yaklaşık üçte birinin İstanbul’da gerçekleştiği görüldü.

Taşınma faaliyetlerinin yüzde 35’inin gerçekleştiği İstanbul’u, yüzde 15’le Ankara, yüzde 8’le İzmir izliyor. Böylece söz konusu 3 il; ülke genelindeki taşınma hacminin yüzde 58’ini oluşturdu.

Bu 3 il arasında, ev büyüklüğüne göre şehir içi taşınma maliyetleri incelenerek ulaşılan ortalama fiyatlara bakıldığında, taşınma ücretlerinin en ucuz Ankara’da olduğu gözlendi. Öte yandan İstanbul ise hem şehir büyüklüğü hem de köprü geçme maliyeti nedeniyle Türkiye’de en pahalı taşınma fiyatına sahip il oldu.

İSTANBUL’DA 1+1 EVİN TAŞINMA MALİYETİ ORTALAMA 779 TL
İstanbul’da “1+1” ev için 779 TL olan ortalama taşınma maliyeti, İzmir’de 673 TL, Ankara’da ise 620 TL düzeyinde bulunuyor. Söz konusu maliyet “2+1” ev için İstanbul, İzmir ve Ankara’da sırasıyla bin 70 TL, 921 TL ve 846 TL olarak belirlendi. Ortalama taşınma maliyetleri “3+1” ev için ise İstanbul’da bin 445 TL, İzmir’de bin 109 TL ve Ankara’da 983 TL seviyesinde gerçekleşti.

EN UCUZ TAŞINMA ARALIK’TA
Türkiye genelinde taşınma fiyatlarının en uygun olduğu aylar Aralık, şubat ve mart şeklinde sıralandı. Raporda, en çok taşınmanın cumartesi günü ve Temmuz, Haziran ve Ağustos aylarında gerçekleştiğini ortaya koydu.

SAHİLE GÖÇ
İstanbul’dan yapılan şehirlerarası taşınmaların ağırlıklı olarak sahil şeridine gerçekleştirildiği görüldü. Bu bölgede taşınmaların en çok yapıldığı yer ise Bodrum oldu. İstanbulluların en çok tercih ettiği iller arasında yüzde 11’le İzmir, yüzde 10’la Ankara, yüzde 6’yla da Muğla ve Antalya yer aldı.

En çok İstanbul’a göç veren iller ise eğitim ve kurumsal iş fırsatları gibi nedenlerle yüzde 18’le Ankara, yüzde 10’la İzmir ve yüzde 7’yle de Kocaeli olarak öne çıktı. İstanbul’da, Ankaralılar en çok Küçükçekmece’ye taşınırken, İzmirliler Kadıköy’ü tercih etti.

Çankaya, yüzde 27’lik payla Ankara’da taşınma hareketliliğinin en yoğun yaşandığı ilçe oldu. Bu ilçeyi, yüzde 18’le Etimesgut ve yüzde 15’le Yenimahalle takip etti.

Ankaralıların şehirlerarası taşınma tercihlerinde yüzde 16’yla İstanbul ve yüzde 9’la İzmir öne çıktı. Taşınma taleplerine göre Ankara’ya en çok göç veren il ise yüzde 29’la İstanbul olurken, taleplerin önemli bir kısmının devlet çalışanları tayinlerinden kaynaklandığı belirlendi.

İzmir’de taşınmak için en fazla tercih edilen ilçeler ise taşınma trafiğinden yüzde 15’lik pay alan Karşıyaka olurken, bu ilçeyi yüzde 11’le Bornova ve yüzde 11’le Buca izledi. İzmir’den taşınanların ilk tercihi ise yüzde 17’le yine İstanbul oldu. Öte yandan İzmir’e evini taşıyarak gelenlerin de büyük çoğunluğunu İstanbullular oluşturdu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz