18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriGYODER Gelişen Kentler Zirvesi Antalya'da

GYODER Gelişen Kentler Zirvesi Antalya’da

Gayrimenkul sektörünü öncü kuruluşlarından GYODER Gelişen Kentler Zirvesi’ni Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Antalya’ya taşıdı…

GYODER Gelişen Kentler Zirvesi’nin yenisi Antalya’da gerçekleşti. Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen GYODER Gelişen Kentler Zirvesi sektör temsilcilerini, uzmanları ve yatırımcıları bir araya getirdi.

‘Amaç gayrimenkul sektörünün büyümesine katkı sağlamak’
Zirvede açılış konuşmasını GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin yaptı. Yetgin, ülkedeki konut sektörünü değerlendirerek, ‘Ülkemizin konut sektörünü değerlendirmek için ve işbirliğini geliştirmek için çalışıyoruz. Ortak amacımız gayrimenkul sektörünün büyümesine katkı sağlamaktır’ dedi.

‘Konut sektörüne destekler devam etmeli’
Özellikle son yıllarda sektörün ivme kazandığını belirten Yetgin, ‘Bu süreçlerde bakanlarla ve bürokratlarla, derneklerle, sektör öncüleri ile işbirliği yaptık. Gayrimenkul sektörünü sağlıklı değerlendirebilmek için geçtiğimiz yılın sonuçlarına baktığımızda bu yıl da yine rekorlar kırdık ve kırmaya devam edeceğiz. Ne tür önlemler alnabiliriz düşünmemiz buna kafa yormamız lazım. Sektörümüze desteklerin devam etmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz’ dedi.

‘GYODER Antalya’da’
Bugün Antalya’da akıllı kentleri, sürdürülebilirliği ve kentsel dönüşümü sürekli konuşup değerlendirdiklerini belirten Yetgin, kruvaziyer liman deniz turizminin büyük ölçüde değerlenmesini sağlayacağını belirtti ve Marina ve içindeki alanların Antalya için heyecan verici bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

Yetgin, yatırımcılara geniş bir Perspektif sunan “Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu”nun kente ışık tutacak çok değerli bilgi ve değerlendirmeler içerdiğini belirtti.

Kentsel dönüşüm sürecinin sorunlara rağmen fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, “Bu süreci kapsamlı bir imar reformuyla planlamalıyız. Şehirlerimizi, talep ve ihtiyaçlara göre geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. Kentsel dönüşüm sürecine katkı amacıyla Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi’ni kurduk. Çünkü ne kadar süratli dönüşüm yaparsak o kadar iyi sonuçlar alacağız. Kentsel dönüşüm sürecinde, dönüşüm yaparken adalar bazında işbirliği yapmak zorundayız. Kentsel dönüşüm sadece binaları yenilemek değil, içinde sosyal yapılar ve meydanların da bulunduğu alanların planlamasıdır” dedi.

Antalya’da farklı sektörleri kalkındıracak 11 mega proje yapıldığını belirten Yetgin, “Bu projeler tamamlandığında, altyapısı daha da güçlenen Antalya, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip hale gelecek. Dünyada yerli ve yabancı ziyaretçinin en çok geldiği yerler içinde 4’üncü sırada bulunan Antalya’nın Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısı yeniden hızlıca arttı. Antalya yabancıya konut satışında İstanbul ile yarışır hale geldi. Antalya, önümüzdeki süreçte de yabancıya konut satışıyla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir. Antalya’da turizmin yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılık da yatırımcı için cazip sektörler arasında” dedi.

‘2016 yılındaki turizm sıkıntısı Antalya’yı sarstı’
GYODER Gelişen Kentler Zirvesi Antalya’da konuşma yapan bir diğer isim de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel oldu. Boğaçay ve Konyaaltı’ndaki kanal, kruvaziyer, sahil, kentsel dönüşüm projelerinin vizyon projeler olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın bu projelerde çok geç kaldığını söyledi. Türel, Türkiye’nin gün geçtikçe değerlendiğini ancak Antalya’nın bir kaç yıldır olan turizm sıkıntısından dolayı bu gelişmeye katkı sağlayamadığını dile getirdi. Türel, ‘Maalesef 2016 yılında yaşadığımız turizm sıkıntısından dolayı hala mağduriyetimiz devam ediyor’ dedi.

‘Antalya’da konut fiyatları istenen seviyede değil’
‘Antalya’da konut fiyatları hala istediğimiz seviyede değil’ diyen Türel, ‘Global şehir olmamız lazım. Antalya bir dünya şehri, globalleşmek gerekiyor’ dedi.

‘Antalya bir dünya şehri’
Türel, ‘Biz Antalya için çalışmaya devam edeceğiz. Antalya’nın dünyada konuşulması gerekiyor. Doğru projeler çevresini olumlu etkiler. Antalya’da bir eksiğimiz de kentsel dönüşümdeki gecikmedir. Antalya’nın tek eksiği yatırımcı azlığı. Gelin hep birlikte ayağa kaldıralım. Antalya’yı dünya şehri yapalım’ dedi. Kepez Santral projesinin, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirten Menderes Türel, şöyle konuştu: “ Bu proje sıfır problemli çünkü yüzde 100 mutabakat var hak sahipleriyle, yargıda en ufak bir sorun yok. Yüklenici firma Sur Yapı müthiş bir hızla inşaatlara devam ediyor ve 3 bin 200 hak sahibine 5 binin üzerinde konut dağıtmak suretiyle bu projeyi kazandırıyoruz. Ama bu proje sadece konut projesi, kentsel dönüşüm projesi değil adeta bir şehir projesi. İçinde her şeyin olduğu, hastanesinden müzesine, okulundan ibadet yerlerine, pazarlarından konaklama tesislerine kadar, içinden de raylı sistemin geçtiği bir şehir projesidir. Kepez Santral, Balbey tarihi kent dönüşümü şimdi Antalya’da bir tarihi fark doğurdu. Ümit ediyorum ki klasik dönüşümün ötesine gidecek ve Antalya’ya güçlü bir kimlik kazandıracak projelerden olacak bu dönüşüm projelerimiz” dedi.

İşte Antalya’nın mega projeleri!
Boğaçay Projesi (Yatırım maliyeti: 1 milyar 205 milyon TL), Marina (Proje maliyeti: 215 milyon TL), Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi (Aynı anda 4 Cruise gemisine hizmet verebilecek kapasite), Film Platosu ve Doğal Yaşam Alanı (Tema Park Alanı 665 milyon TL, Film Stüdyo Alanı 180 milyon TL), Taşkın Önleme ve Özel Proje Alanı (90 milyon TL), Konyaaltı Sahil Projesi (Beach Park Etabı: 65 milyon TL, Akdeniz Bulvarı Etabı: 75 milyon TL), Tünektepe ve Teleferik Projesi (Proje bedeli: 140 milyon TL), Antalya Cami ve Türk İslam Medeniyetleri Müzesi (Sözleşme bedeli: 178 milyon 941 bin TL), III. Etap Raylı Sistem Projesi (23 km uzunluğunda), Kepezaltı Kentsel Dönüşüm (1 milyon 319 bin metrekarelik alanda 19 bin konut inşası), Balbey Kentsel Yenileme Projesi (158 bin metrekarelik alan), Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi (Proje bedeli: 28 milyon TL), Güneş Enerji Santrali Projesi (Proje bedeli: 8,5 milyon TL), Kızıllı Entegre Katı Atık Tesisi (Yatırım maliyeti: 600 milyon TL).

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz