Bu günlerde çokça konuşulan konuların başında imar barışı gelmektedir. İmar Barışı düzenlemesinin içerisinde Güneş enerji Santralleri (GES ) konusunda bir seçenek olmakla beraber bu kısım daha çok MW seviyelerinde araziler içindir.
Bu yazımda vurgulayacağım nokta tamamen farklı; çatı ges , mikro ges olarak adlandırılan küçük ölçekli güneş enerji santrallerinin imar barışı yönünden de ele alınması gerekmektedir. Çatınıza kuracağınız GES için İmar Barışı Fırsat Olabilir zira iskanı olmayan bir binaya gelecekte şartlar bizi daha da zorladığında (elektrik faturası, doğalgaz faturası vb.) kurulum yapmak yasal nedenlerle mümkün olmayabilir.
GES imar barışı konusunda internette çok az sayıda makaleye ulaşabildim. Aslında konu yatırım maliyetinden sonra belki de en önemli konu(fiyat odaklı yaklaşım maalesef hep ilk sırada). Çatınıza Güneş enerji santrali kurma fikri her geçen gün mantıklı bir yatırım aracı olma yolunda ilerlemektedir. Bence mikro ges kurulumları pozitif ayrımcılığı hakkediyor.( bu konudaki düşüncelerimi belirmiştim
Konunun özü
Evinizin çatısına Güneş panelleri kuracak ve elektrik üreteceksiniz, fazlasını da satmak istiyorsunuz . Maddi olarak biraz cep yakıcı ancak yatırım maliyetine katlanırım dediniz. Evrak presedürleri uzun zaman alacaktır denildi, “tamam olsun” dediniz.
Evrakları hazırlamaya başladınız(bağlı bulunduğunuz belediyeden “kurulumun teknik olarak yapılabileceği minvalinde bir yazı almanız gerekmekte. Statik hesabını yaptırsanız bile belediye nezdinde kaçak bir yapıya nasıl uygunluk raporu alacaksınız ? Ruhsatınızın olması yeterli değildir, Belediyeler iskan talep edeceklerdir. İmar barışı ile imara aykırı yapıların yasallaştırılması ve resmi anlamda kaçak olmaktan çıkmasıyla GES kurulumlarının önü açılmaktadır. Yanlış anlaşılmasın yapı kayıt belgesi aldığınızda hemen GES kurabilirsiniz diye bir algı oluşmaması gerekir. Bu belge joker gibi binanıza elektrik ,su , doğalgaz bağlatırken işinizi kolaylaştırıyor. Aynı şekilde GES için istenen evraklar konusunda yardımcı oluyor yani tam bir joker fakat binanızın ges için istenen standartları da karşılaması gerekmektedir.
Gelecek Planları
Belki yazılarımın tamamında Güneş Enerji Santrallerinin (GES) uzun soluklu bir yatırım olduğundan bahsetmişimdir. İnverter üreticilerinin standart 2 yıl elektronik garanti yerine 5 yıllık garantiler vermesi, panel üreticilerinin 20-25yıl garantiler vermesi , bu ürünlerin standart elektronik ekipmanlardan farklı olduğunun bir göstergesidir.
Gelecek için enerji yatırım planını bugünden yapmak oldukça zor, içinde bulunduğumuz şartlarda genellikle günü kurtarma amaçlı planlar yapıyoruz, açık ve net olmayan birçok nokta belirsizlikleri beraberinde getirmektedir.Belirsizlikler yatırımı ürküten belki de en önemli etkendir.
Sonuç
Bugün belki güneş enerjisi sistemleri sizin için pahalı ve cazip olmayabilir. Yarın bu durum değişirse ve siz güneş enerji santrali yaptırmak isterseniz, iskan durumundan dolayı kurulum gerçekleşmeyebilir.
Bugün değil ama yarın GES kurdurmak istiyorsanız ve binanızda iskan yoksa kurulumu çok isteseniz bile gerçekleştirememe ihtimaliniz olduğunu unutmayınız.
Ümit ederim ki ; küçük çatı ges (mikro ges) konusunda belirsizlikler ortadan kaldırılır, gelecek perspektifi açıklanır. ( devletimiz bu konuda nasıl hedefler ortaya koyacağı çok önemli ,yatırımı cazip hale getirecek kararlar alınması çok önemli.) Böylece çatı ges pazarı gerçekten hareketlenebilir.
Kerem Çilli
Teknik Destek Mühendisi