Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, biyogaz, rüzgar enerjisi ve güneş enerji santrali (GES) yatırımlarıyla kentte yenilenebilir enerjide önemli yatırımları hayata geçirecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, kentin enerji ihtiyacının her geçen gün daha da arttığını bu doğrultuda enerji yatırımları ile Türkiye’de örnek çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen çalışmalara değinen Şahin, Büyükşehir Belediyesi Oğuzeli ilçesinde 15 dönüm arazide kurulmak üzere biyogaz enerji santrali projeleri hazırlandığını kaydetti.
– “Biyogaz tesisi yapım işi ihale bedeli 13 milyon 607 bin lira”
Şahin, “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği”ne uygun olarak hazırlanan projenin kurulu gücü 1 megavat olduğunu ifade ederek şunları anlattı:
“Proje, tüm yasal izin ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanan proje 09 Ocak 2017 tarihinde ihale edilmiştir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi yapım işi ihale bedeli 13 milyon 607 bin lira. Proje, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Gaziantep ili için seçilen ve 2015 yılı için onaylanan proje olmuştur. Yapım işi için 9 milyon 150 bin lira Cazibe Merkezi Mali Destek Programı kapsamında hibe olarak kurumumuza verilmesi uygun görülmüştür. Saha çalışmaları biten projenin Eylül ayı içerisinde devreye alma süreci tamamlanarak işletmeye geçilecek.” diye konuştu.
– “GES yatırımının maliyeti 4 milyon lira”
Biyogaz atık potansiyeli yüksek olan ikinci ilçe Nurdağı için biyogaz enerji santrali fizibilitesi çalışmasının Şubat 2018’de başlandığını ve Mayıs ayında da tamamlandığını belirten Şahin, “Bölgede 6 bin 822 büyükbaş hayvan için 3,2 megavat biyogaz enerji santrali kurulumu uygun görüldü. Hazırlanan bu çalışmalar ile kentimize yapılacak yatırım için yatırımcıların önü açılmaktadır.” dedi.
Şahin, Şahinbey İlçesi Bağlarbaşı mevkisinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait 59 dönüm arazinin 20 dönümü üzerinde “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği”ne göre 1 megavt güneş enerji santrali kurulumunun tamamlandığını söyledi.
Tesis kurulumu itibari ile şu ana kadar 2,82 gigavatlık üretim gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, “Tesisimizin ilk yatırım maliyeti 4 milyon liradır. Gerçekleşen üretim ile yılda yaklaşık bin 20 ton CO2 doğaya salınımı engellenerek lisansız elektrik üretimi yapan bu tesis ile yaklaşık 92 bin 727 adet ağaç kurtarılmış olacaktır.” diye konuştu.
– “Gaziantep’e 15 megavat GES kurulması planlanıyor”
Şahin, yine Şahinbey ilçesindeki 1 megavat santralin yanına kalan 39 dönüme kurulmak üzere Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine göre 2 megavat GES kurulumu için başvuru yapıldığını kaydetti.
Şehitkamil Atalar ve Nurdağı Gökçedere mevkisinde 1 Ekim 2015 tarihinde kurulan 2 adet rüzgar ölçüm direkleri ile bir yıllık rüzgar ölçümlerinin tamamlandığını hatırlatan Şahin, “Nurdağı Gökçedere mevkisi için hazırlanan 30 megavat kurulu gücündeki rüzgar enerjisi santrali projesi ve ön lisans başvuru dosyası hazırlanmıştır. Nisan 2020 tarihinde önlisans başvurusu yapılacaktır.” dedi.
– Solar Park Projesi
Şahin, Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte 15 megavat GES kurulması planlandığını dile getiren Şahin, şunları anlattı:
“Solar park projesinin hayata geçirilmesiyle 28 bin 142 megavatsaat elektrik üretimi gerçekleşecektir. Bu üretim belediyemizin enerji tüketiminin tamamını karşılamaya yetecektir. Belediyemizin tüm enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından temini sağlanacaktır. Kurulması planlanan 15 megavat GES’in geri dönüşüm süresi 6,8 yıl olarak hesaplanmıştır. Arazi tahsis çalışmaları tamamlan proje başvuruları için yönetmeliklerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu proje ile üretilebilecek yenilenebilir enerji Gaziantep’te sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine bir örnek teşkil ediyor. Bununla birlikte sera gazi emisyonları azaltılmasına katkı sağlayacak ve hava kirliliği azaltılacaktır.”