23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriTOKİ Ataköy Baruthane arazisi Millet Parkı çalışmaları başladı!

TOKİ Ataköy Baruthane arazisi Millet Parkı çalışmaları başladı!

MÜLKİYETİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) ait olan İstanbul Bakırköy Ataköy’de 564 ada 160 parselde bulunan tarihi Baruthane arazisinde Millet Bahçesi yapımı çalışmaları başladı.

Ataköy sahilindeki tek yeşil alan olan, Padişahların kahve içtiği tarihi Baruthane Kulesinin de içinde bulunduğu 60 dönümlük arazi üzerindeki gayrimenkul projesini iptal eden TOKİ, Baruthane arazisini, günübirlik turizm ve rekreasyon alanı olarak ilan etti.

Bakırköy Ataköy’de Baruthane olarak bilinen tarihi alan için 1991 yılında verildi. Ticaret ve konut olarak o tarihte alınan imar izniyle mevcut yapılaşmalar gerçekleştirildi. Tarihi Baruthane binalarının da bulunduğu alan, 2010 yılında imar izniyle ihale edildi.

Tarihi arazi üzerindeki inşaat planı iptal eden TOKİ, araziyi Millet Bahçesi yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine 25 yıllığına kiraladı. TOKİ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle Millet Bahçesi olarak yapılması kararlaştırılan araziye ilişkin çalışmalar başladı.

Eski İstanbul’un en bilinen ve en gözde plajının da yer aldığı arazi üzerinde çalışmalar hızla devam ediyor. Arazi üzerinde bulunan kültürel varlıklar da aslına uygun olarak restore edilecek. Geriye kalan kısım ise rekreasyon alanı olarak değerlendirilecek.

Proje alanında ayrıca, vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak restoran, kafeterya ve sosyal tesisler de yapılacak. Ayrıca, Millet Bahçesi dışındaki yaklaşık 3 kilometrelik sahil de vatandaşların yürüyüş yapacağı bir alan olacak.

İstanbul Ataköy Millet Bahçesi projesinin tamamlanmasıyla İstanbullular 60 bin metrekarelik bir alanda yeşille buluşacak.

Baruthane Millet Bahçesi projesiyle günümüze ulaşan ender Osmanlı Baruthane yapılarından birisi olan ve 1. Derece koruma grubunda bulunan Baruthane binaları ayakta kalan çevre duvarlarıyla günümüze ulaşan ancak atıl halde bulunan alanlar da İstanbul halkının yeşil alan ihtiyacına hizmet edecek. Park alanı, kullanıcılara dinlenme, manzara izleme ve gezinti imkanlarını sağlama olanağı verecek.

Proje ile yayaların rahat ulaşımı sağlanacak. Manzara noktası, tescilli Baruthane binaları, çevre duvarları ve Hünkar Köşkü ile birlikte parkın akılda kalıcılığı ve İstanbul’un korunan yeşil alanlarından biri olması sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla değişik yaşlarda ve sosyal yapıda kullanıcıların bir araya gelebildiği, kaynaşmaya imkan veren ve iletişim kurmayı kolaylaştıran yaşam alanı oluşacak.

Projede kapsamında; 560 metrekare meydan alanı, 3 bin 449 metrekarelik yürüme yolları ve parkın üst kısmında vatandaşların spor faaliyetlerini gerçekleştirebileceği iki metre genişliğinde bin 376 metrekarelik koşu yolu olacak. Ayrıca, 3-6 yaş grubu için 335 metrekare, 6-15 yaş grubu için 335 metrekarelik iki adet çocuk oyun parkı, toplam 175 metrekarelik üç adet fitness alanı yapılacak.

Vatandaşların park içerisinde dinlenirken yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını sağlayabileceği üç adet kafeterya yapılacak. Ayrıca vatandaşların parka kolay ve güvenli bir şekilde ulaşım sağlaması için 80 ve 94 araçlık iki adet otopark yapılacak. Proje alanında vatandaşlar için mescit, kaykay pisti ve sosyal donatılar da yapılacak. Proje kapsamında vatandaşların denizle buluşabileceği 5 bin 313 metrekarelik kumsalda yapılacak.

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, Ataköy sahilindeki tek yeşil alan olan, padişahların kahve içtiği tarihi Baruthane Kulesi’nin de içinde bulunduğu 60 dönümlük arazideki gayrimenkul projesini iptal eden TOKİ, Baruthane arazisini, günübirlik turizm ve rekreasyon alanı olarak ilan etti.

Araziyi Millet Bahçesi yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 25 yıllığına kiralayan TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı protokol doğrultusunda çalışmalara başladı. Eski İstanbul’un en bilinen ve en gözde plajının da yer aldığı arazideki çalışmalar hızla devam ediyor. Bu kapsamda, arazide bulunan kültürel varlıklar da aslına uygun olarak restore edilecek. Geriye kalan kısım ise rekreasyon alanı olarak değerlendirilecek. Proje alanında ayrıca, vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak restoran, kafeterya ve sosyal tesisler de yapılacak. Ayrıca, Millet Bahçesi dışındaki yaklaşık 3 kilometrelik sahil de vatandaşların yürüyüş yapacağı bir alan olacak.

60 BİN METREKARE YEŞİL

İstanbul Ataköy Millet Bahçesi projesinin tamamlanmasıyla İstanbullular 60 bin metrekarelik bir alanda yeşille buluşacak. Baruthane Millet Bahçesi projesiyle, günümüze ulaşan ender Osmanlı Baruthane yapılarından birisi olan ve 1’inci Derece koruma grubunda bulunan Baruthane binaları, ayakta kalan çevre duvarları ve atıl haldeki alanlar da yeni yüzüne kavuşacak. Proje kapsamında, 560 metrekare meydan alanı, 3 bin 449 metrekarelik yürüme yolları ve parkın üst kısmında vatandaşların spor faaliyetlerini gerçekleştirebileceği iki metre genişliğinde bin 376 metrekarelik koşu yolu olacak. Ayrıca, 3-6 yaş grubu için 335 metrekare, 6-15 yaş grubu için 335 metrekarelik iki çocuk oyun parkı, toplam 175 metrekarelik üç fitness alanı yapılacak.

Vatandaşların, ulaşım sağlaması için 80 ve 94 araçlık iki adet otopark yapılacak proje kapsamında, vatandaşların denizle buluşabileceği 5 bin 313 metrekarelik kumsal da yapılacak.

İnşaat projesi iptal edilmişti!

Yoğun yapılaşma nedeniyle yıllardır tartışılan İstanbul Ataköy sahilindeki plajları yeniden canlandırmak için harekete geçeb Hükümet ilk olarak İstanbul’un en değerli arazisi olan Ataköy’deki Baruthane arazisini vatandaşa açılmıştı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ataköy’deki 60 dönümlük araziye dev park yapacak. TOKİ, 2010’da inşaat projesi yapılması için ihaleyle Çelebican şirketine verilen arazideki projeyi iptal etti. 60 dönümlük arazi yeşil alan oldu.

Padişahın kahve içtiği kule

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 25 yıllığına kiralanan araziye dev park yapılacak. Tarihi mekânlar da restore edilecek. TOKİ, akabinde Ataköy’de Galeria’dan Aya Mama deresine kadar olan 3 kilometrelik sahil şeridini de halkın kullanımına tesis edecek. Sahildeki izinsiz binalar yıkılacak, buralara plajlar kurulacak. Bugünkü değeri 2 milyar TL’yi bulan arazide padişahların kahve içtiği Baruthane Kulesi de bulunuyor. Tarihi önemi de büyük olan arazide, Osmanlı Devleti’nin en büyük ve en modern baruthane tesisleri bulunuyordu. Makriköy Baruthanesi Kanuni Sultan Süleyman devrinin ünlü defterdarı İskender Çelebi’nin arazisi üzerine 1700’li yıllarda inşa edilmişti. Bir ucu Zuhuratbaba tarafına öteki ucu Aya Mama deresine kadar uzanan uçsuz bucaksız tesislerden bazıları hâlâ duruyor. Deniz kıyısındaki Baruthane Kulesi, 1792’de dinlenme köşkü olarak III. Selim tarafından yaptırılmış. Seyir kulesi, III. Selim, II. Mahmut ve Abdülmecid’in baruthane ziyaretleri sırasında çıkıp oturdukları, kahvelerini içtikleri bir yerdi. Proje alanı Osmanlı Dönemi’nde, Markiköy’de, Osmanlı Defterdarı İskender Çelebi Bahçesi olarak anılıyordu.

Böyle duyulmuştu!

Habertürk Gazetesi’nden Fatih Altaylı köşesinde ”Halk, rantı yendi” başlıklı yazısını yayınlamıştı. İşte, o yazı..

TÜRKİYE’de “imar” alanında ender bile olsa iyi şeyler de oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İstanbul’u elbirliğiyle katlettik” dese de, “Artık dikey mimari istemiyorum” diye net bir şekilde belirtse de partisinin belediyeleri bile imar ve rant konusunda bildiğini okumaya devam ederken iyi bir haber Ataköy sahilinden geldi.

İstanbul’da Ataköy sahilindeki yapılaşmayı duymayanınız, görmeyeniniz yoktur.

Bakırköy’den başlayıp Yeşilköy’e kadar uzanan bir hat boyunca karanın denizle bağlantısı Çin Seddi gibi yükselen çirkin binalarla kapatıldı.

Sahilyolu diye bilinen Kennedy Caddesi’nin sahil olma özelliği ortadan kalktı.

TOKİ’nin verilerine göre, Zeytinburnu ile Yeşilköy arasındaki bu binaların satış değeri 32 milyar TL.

Çin Seddi gibi deniz kenarında yükselen binaların arasında kalan tek boş nokta, Osmanlı döneminde barut fabrikası ve deposu olarak kullanılan ve Baruthane olarak bilinen yaklaşık 60 dönümlük bir alandı.

Birkaç yıl önce TOKİ bu alanı da ihaleye çıkarmıştı ve burada bir inşaatın kazıkları çakılmıştı. Ancak yargı bu ihaleyi iptal etti.

Normalde ne beklersiniz?
Yargı kararını kimse takmaz, itiraz edilir, bu arada inşaat başlar ve biter, yargı kararı uygulanamaz hale gelirdi değil mi?

Türkiye’de bu işler böyle yürür normalde.

Ancak bu kez bir istisna oldu.

İhale iptal edilince, TOKİ’nin yeni yönetimi, daha doğrusu başkanı, “Bu alanı ihaleye çıkmayalım ve halka açık bir park haline getirelim” dedi.

Kimse inanmadı.

TOKİ’nin birkaç milyar liralık ranttan vazgeçeceğini kimsenin aklı almadı, Türkiye’nin genetiğine aykırı bir durumdu.

Ama başkan bu fikrinde direndi.

Ve yargı kararı neticesinde sözleşmeler iptal edildi.

Yargının etrafından dolanma cihetine gidilmedi.

60 bin metrekarelik bu alanın halka açık bir park olması kesinleşti.

Arazinin içinde yer alan ve 2. Mahmud döneminden kalma Osmanlı eserleri de yapılacak bir restorasyonla ihya edilecek ve buralarda son derece şık restoranlar yapılacak.

Sahilde gözetleme kulesi olarak yapılan ve zaman zaman Baruthane’yi ziyaret eden padişahların üzerinde kahve içtiği kule de onarılacak.

Böylelikle Ataköy sahilinde en azından bir nokta halkın malı olacak, halk denizle buluşacak.

TOKİ bununla da yetinmeyerek bölgede tamamlanan tüm projelerin sahille birleştiği yerde halka açık geniş bir yürüyüş parkuru bırakacak şekilde geri çekilmesini de sağlamış vaziyette.

Birkaç gün önce gidip park yapılacak alanı gezdim.

Söylenecek tek şey var: Bravo TOKİ yönetimine, bravo TOKİ Başkanı Ergün Turan’a.

Uzun zamandır ilk kez halk rantı yenmiş oldu.

Helal olsun!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz