27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriİBB Başkanı Mevlüt Uysal'dan 3. Havalimanı açıklaması!

İBB Başkanı Mevlüt Uysal’dan 3. Havalimanı açıklaması!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, 3. Havalimanı’nda düzenlenen “Hedef 2023 Büyük Türkiye” zirvesine katıldı. Zirvenin “İletişim ve Taşımacılık” başlıklı panelinde bir konuşma yapan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, 3. Havalimanı’nın otobüs ihalesi ile ilgili olarak konuştu.

 

İBB Başkanı Uysal şunları söyledi: “İhalede yaptığımız iş aslında bizim iletişimde ortaya koyduğumuz performansın işi ne kadar hızlı ve güzel çözdüğüne örnek olacak. Öncelikle özel sektör önde gitmeli ki, bu tür iletişim teknoloji anlamında onlar biraz daha hızlı mesafe alsın, yol alınsın. Ancak kamu gün geldiği zaman O ihalede yaptığımız iş, aslında bizim iletişimde ortaya koyduğumuz performansın işi ne kadar çözdüğünün örneği. Aslında özel sektör önde gitmeli ki bu tür iletişim, teknoloji gibi konularda hızlı mesafe alınsın. Ancak özel sektör belirli tereddütlerden dolayı adım atmıyorsa kamu bizzat kendisi adım atmalı. Biz İstanbul’un 18 noktasından buraya otobüsle ulaşım konusunda ihale yaptık. İhale rakamlarına falan baktığımızda düşündüğümüz şeyler gerçekleşmedi. İptal ettik. Biz 468 milyon lira üzerinden burada 10 yıllık 150 otobüsün ihalesine çıktık, 475 milyon liradan bir konsorsiyum girdi ihale onlara kaldı. Biz dedik ki, bunlar ne düşünüyor? Rutin olarak gelen müşteriyi alacak, buraya getirecekler. Biz, ‘ondan öte bir şeyler yapmalıyız, dünyanın en iyi havalimanı buraya yapıldı diyorsak buraya gelmek isteyenler de en iyi konforla buraya gelmeli’ dedik. Daha sonra 702 milyon lirayla ihaleye çıktık. Tabii belediyemizin kuruluşu olan İstanbul Otobüs A.Ş. ihaleyi aldı.”

‘Onlara da bir pay ayırdık’

Mevlüt Uysal, “Havalimanını işletecek İGA ile karşılıklı oturup konuştuk ve dedik ki, ’10 yıl boyunca bu havalimanı alanı içerisindeki işletmede söz sahibi olan kuruluş olarak siz şu, şu yardımlarda bulunursanız, biz taşımadan elde edilecek geliri sizle de paylaşırız’. Onlarla bu görüşmeleri yaptık ve onlara da bir pay ayırdık. Sistem 29 Ekim’e yetişiyor. İstanbul’da 3. havalimanı açıldıktan sonra buraya gelmek isteyen bir yolcu evinden akıllı telefonuna, bilgisayarına baktığında en yakın nereden otobüs kalkıyor görecek. Bu sistem, yolcuyu en iyi şekilde karşılayan, iletişimi en düzgün şekilde yapan muaviniyle, şoförüyle konforlu bir araçla alıp havalimanına getirecek” diye konuştu.


3. Havalimanı ne zaman açılacak?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, 29 Ekim’de resmi açılışı yapılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınmayla ilgili havayolları da dahil havacılık kuruluşlarını toplantıya çağırdı.

Toplantıyla ilgili yazıda, İstanbul Yeni Havalimanının 29 Ekim’de törenle açılışının yapılmasının ardından, 30-31 Ekim tarihlerinde yapılması öngörülen Big Bang usulü ile taşınmanın, 30-31 Aralık 2018 tarihlerinde yapılacağı, “aradaki sürecin entegre terminal tesislerinin testleri” için kullanılacağı belirtildi.

3. Havalimanı’nın ismi ne olacak?

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, Yeni Havalimanı’nın ismiyle ilgili son günlerde yaşanan tartışmaların ardından bir açıklama yaptı.

Kadri Samsunlu, “İsim konusu, yönetim kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ve ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek” dedi.

Samsunlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında, Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınmasına ilişkin Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması (ORAT) süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalar şöyle:

Havalimanına taşınma sürecimiz için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle ORAT’taki ilk bölüm operasyona hazırlık kısmında çok ciddi ilerleme sağladık. Önümüzdeki bir ay içerisinde 3 büyük deneme yapacağız.

29 Ekim’de, inşaat tozlarının uçak motorlarına zarar vermesine neden olacak bir inşaat kalmayacak. Yeni havalimanına gerçekleşecek taşınma süreci ile ilgili 2016 yılından bu yana çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz.

İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak taşınma bugüne kadar dünyada yapılan en büyük havalimanı taşınması olacak. Dünyada 45 kilometre uzaklığa taşınmış başka bir havalimanı yok. Geldiğimiz aşamada operasyona hazırlık sürecinde başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere hava yolları, yer hizmetleri ve diğer paydaşlarımıza havalimanına alışabilmeleri için verdiğimiz eğitimleri tamamladık.

102 farklı konu ve olay üzerinden senaryolara çalışıldığı belirten Kadri Samsunlu; ORAT projesinde, Kopenhag ve Incheon Uluslararası Havalimanı’ndan Kasım 2016’dan bu yana danışmanlık alındığını ve hepsi havalimanı, hava yolu ve handling gibi havacılık deneyimine sahip ORAT ekibinde 8 danışman, 60 kişilik ekip ve 100 operasyon personelinin görev yaptığını belirtti.

Ulaşım ücretleri ne kadar olacak?

İlk etabı 29 Ekim 2018’de açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ulaşım hatları ve ücretleri belli oldu. Yeni havalimanına 150 otobüsle 18 hat üzerinden sefer yapılacak. En pahalı ve en uzak hat 30 TL ile Pendik, en çok aracın sefer yapacağı hat ise 18 TL ücretin alınacağı Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. 660 ticari taksi ve 38 İETT ulaşımı sağlayacak. 18 Hatta 150 otobüs faaliyet gösterecek. Ücret 12 TL ile 30 TL arasında olacak. En yoğun hat Yenikapı-Sirkeci, en pahalı hat Pendik hattı. Toplu taşımanın ihale bedeli 468 milyon TL.

İlk etabı 29 Ekim 2018’de açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’na 150 otobüsle 18 hat üzerinden sefer yapılacak. En pahalı ve en uzak hat 30 TL ile Pendik, en çok aracın sefer yapacağı hat ise 18 TL ücretin alınacağı Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. Diğer hatlar ise Beylikdüzü Tüyap, Otogar, Bakırköy,Beşiktaş, Alibeyköy Cep Otogarı,Kadıköy, Hacıosman, Tepeüstü, Arnavutköy, Kemerburgaz, Sarıyer, Başakşehir, Bahçeşehir,Mahmutbey Metro, Halkalı ve Mecidiyeköy hatları olacak. Her 10 dakikada bir kalkış yapacak otobüs hatları da yer alacak.

Açılışı için artık geri sayımın başladığı 3. Havalimanı’nın ilk etabı 29 Ekim’de faaliyete girecek. Açıldığında ilk etapta 660 ticari taksi ve 38 İETT otobüsünün yolcu taşıyacağı havalimanında bagajlı lüks taşımacılık hizmeti de verecek otobüsler de ulaşım ağına dahil olacak.

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 4 Eylül tarihinde yapacağı ihaleyi kazanacak olan işletme, 10 yıl süreyle İstanbul’da oluşturulacak 18 hat üzerinde 150 otobüsle İstanbul Yeni Havalimanı arasında taşımacılık yapacak.

İstanbul’un birçok noktasından İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşılabilecek. Metro bağlantılarına da otobüs seferleri konuluyor.

Bagajlı lüks taşımacılık yapacak olan günde 75 bin yolcu taşıması beklenen otobüs hatlarından uzaklığına göre şartname gereği 12 ile 30 TL arasında ücret alınacak.İşletmeci 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret alamayacak.

En çok aracın konulacağı yer ise 50 kilometrelik Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. 11 dakikada bir aracın hareket edeceği hatta 23 araç hizmet verecek.Bu hattın ücreti ise 18 TL olacak. En pahalı ve en uzak hat ise Pendik ilçesinden olacak. Bu hatta ise 5 araçla sefer düzenlenecek. 93 kilometrelik Pendik hattının ücreti ise 30 TL olacak.

Otobüs hatlarının detayları ise şöyle;

Beylikdüzü Tüyap-52 km-15 dakika-21 TL-15 araç

Otogar-38 km-15 dakika-16 TL-12 araç

Bakırköy-44 km-10 dakika-18 TL-19 araç

Yenikapı-Sirkeci-50 km-11 dakika-18 TL-23 araç

Beşiktaş-43 km-20 dakika-18 TL-13 araç

Alibeyköy Cep Otogarı-31 km-30 dakika-16 TL-5 araç

Kadıköy-64 km-20 dakika-25 TL-11 araç

Pendik-93 km-45 dakika-30 TL-5 araç

Hacıosman-40 km-30 dakika-16 TL-4 araç

Tepeüstü-91 km-30 dakika-25 TL-7 araç

Arnavutköy-22 km-40 dakika-12 TL-3 araç

Kemerburgaz-21 km-40 dakika-12 TL-3 araç

Sarıyer-40 km-30 dakika-16 TL-5 araç

Başakşehir-27 km-30 dakika-14 TL-4 araç

Bahçeşehir-40 km-40 dakika-16 TL-4 araç

Mahmutbey Metro-36 km-45 dakika-15 TL-3 araç

Halkalı-40 km-50 dakika-16 TL-4 araç

Mecidiyeköy-37 km-15 dakika-16 TL-10 araç

İhaleyi kazanacak olan işletme araçları 25 Ekim’de hazır hale getirecek ve havalimanının açılışının yapılacağı 29 Ekim’de hizmet vermeye başlayacak. Bagajlı lüks taşımacılık yapacak olan otobüslerin 100 adeti solo tip ve en az 46 koltuklu, en fazla 50 adeti en az 35 koltuk kapasiteli olacak.

Araçlar İstanbul çalışma şartlarında hizmet verecek.İlk defa sisteme katılırken, araçlar yeni üretilmiş veya trafiğe çıkış tarihi 3 yılı geçmemiş Euro 6 egzoz emisyona sahip araçlar olacak.Sözleşme süresince 5 yaşından büyük araçlarla çalışılmayacak.

Toplu taşıma yapmak üzere hat kiralama işi ihalesinde tahmin edilen bedel KDV dahil 468 milyon TL olurken ihaleyi alacak firmanın nasıl ödeme yapacağı da ortaya çıktı.Buna göre sözleşme bedelinin tam elektronik bilet karşılığının yüzde 20’lik kısmının parasal tutarı sözleşme imzalandığı tarihi takip eden aydan başlamak üzere 5 aya eşit şekilde bölünerek ödenecek.Yüzde 80’lik kısmı da 120 aya eşit şekilde bölünerek ödenecek.

Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun ise 2019 yılı sonu, 27 kilometreden oluşacak 6 istasyonun olduğu Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun ise 2020 yılı sonunda hizmete açılması bekleniyor.

Açılışı 29 Ekim gününe planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın da yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Yüzde 95’i tamamlanan havalimanı açıldığında ulaşımda sıkıntı yaşanmaması adına ulaşım alternatifleri de artıyor.
İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Yeni Havalimanı’na bagajlı lüks taşımacılık yapılmasıyla ilgili bir ihaleye çıktı. İETT, “İstanbul Genelinde Yeni Havalimanı Toplu Ulaşım Entegrasyonu Kapsamında Bagajlı Lüks Taşımacılık (BLT) Hatlarının Oluşturulması ve Taşımacılığın Uygun Araçlarla Karşılanması Amacıyla Toplu Taşıma Yapmak Üzere Hat Kiralama İşi” adlı bir ihale ilanı yayınladı.
İhaleyi alan şirket 18 hat üzerinde 150 otobüsle taşımacılık yapacak
4 Eylül tarihinde kapalı teklif usulü arttırma ile yapılacak ihaleyi kazanacak olan şirket 10 yıl süreyle İstanbul’da oluşturulacak 18 hat üzerinde 150 otobüsle İstanbul Yeni Havalimanı arasında taşımacılık yapacak.
Toplu taşıma yapmak üzere hat kiralama işi ihalesinde tahmin edilen bedelin KDV dahil 468 milyon TL olduğu ve tahmin edilen toplam bedelin yüzde 3’ü oranında 14 milyon 40 bin TL’lik geçici teminatı olduğu ilanda belirtildi.
Bu araçlarla günde 75 bin yolcunun taşınması beklenirken otobüs durakları terminalin altında yer alacak. Yürüyen merdivenler veya asansörle terminale geçilebilecek. Bagajsız seyahat edenlere yönelik ise 36 İETT otobüsü hizmet verecek. Bu taşıma ile de 15 bin kişiye hizmet verilmesi bekleniyor.
660 ticari taksi hizmet verecek
İstanbul Yeni Havalimanı’nda ulaşımla ilgili ayrıca ilk etapta 660 adet ticari taksi de hizmet verecek.Taksi sayısı, havalimanının kapasitesi geliştikçe artabilecek.
Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun ise 2019 yılı sonu, 27 kilometreden oluşacak 6 istasyonun olduğu Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun ise 2020 yılı sonunda hizmete açılması bekleniyor.
THY mobilya alım ihalesine çıktı
Bu arada havayolu şirketlerinin İstanbul Yeni Havalimanı için hazırlıkları devam ediyor. Yolcu payının yüzde 70’inin olacağı Türk Hava Yolları da kendisi ve iştirakleri için muhtelif çeşit ve adetlerde mobilya alımı ilanına çıktı.

3.Havalimanı konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Türkiye’nin dev projelerinden biri olan ve tüm etapları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak İstanbul 3. Havalimanı, çevre ilçelerdeki konutların metrekare fiyatlarını da arttırdı.

Ayda ortalama 43 milyon kullanıcıya hizmet veren sahibinden.com, Çatalca, Arnavutköy ve Eyüp’teki konutların metrekare fiyatlarındaki 4 yıllık değişimi açıkladı.

sahibinden.com Emlak Endeksi 2018 Haziran ayı verilerine göre, satılık konutların metrekare fiyatlarında son 4 yılda en büyük değişimin görüldüğü ilçe, yüzde 42,2 oranında artışla Çatalca oldu. Çatalca’da satılık konutların metrekare fiyatı ortalama 2.630 TL olarak belirlendi. İlçede kiralık konutların metrekare fiyatları da yüzde 68,6 oranında yükselerek 10 TL’ye ulaştı.

Arnavutköy’de satılık konutların metrekare fiyatları ise son 4 yılda yüzde 43 oranında artış gösterdi ve metrekare fiyatı ortalama 2.339 TL’ye ulaştı. İlçedeki kiralık konutlarda metrekare fiyatları da yüzde 12,9 artarak ortalama 9 TL oldu.

İstanbul 3. Havalimanına yakın bir diğer ilçe olan Eyüp’te ise satılık konutlarda metrekare fiyatları son 4 yıl itibarıyla yüzde 11,2 oranında artarak ortalama 4.038 TL’ye ulaştı. Kiralık konutların metrekare fiyatları ise ortalama yüzde 20,4 artış ile 18 TL olarak belirlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz