Kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişiklik yürürlüğe girdi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğinde değişikliğe gitti.
BDDK’nın Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklikle, katılım bankalarınca kullandırılan fonlara ilişkin hükümlerin yer aldığı bölümde bulunan maddelerden biri yönetmelikten çıkarıldı.
Yönetmelikten çıkarılan madde şöyle:
“Katılım bankaları, mevduat ve katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve zaman aşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükmü uyarınca düzenlenecek katılma hesabı sözleşmeleri ile tevsik edilmesi kaydıyla, katılma hesaplarına dağıtılacak kar tutarlarının yüzde 5’ine kadar olan kısmını, katılma hesapları kaynaklı kredilere ilişkin terkin edilen alacaklardan yapılan tahsilatlar ile özel karşılıklar ve genel karşılıkların katılım payı iptallerini özel ve genel karşılıklar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu priminin katılma hesapları payına düşen kısmının karşılanmasında kullanılmak üzere rezerv olarak ayırabilirler.”
TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ağustos 2018 Raporu yayımlandı.
Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı Ocak-Ağustos 2018’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 943 bin kişi oldu.
Yılın 8 ayında bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 13 azalarak 547 bine indi.
Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 18 artarak 589 bine yükseldi.
Kredi Kartı nedir?
Kredi kartı, bankaların müşterilerine belirli bir dönemde kullanılmak üzere belli bir miktarda limitle verdiği ve anlaşmalı üye iş yerlerinde POS cihazı üzerinden belirlenen limit ve dönem dahilinde alışverişlerde kullanılabilen bir çeşit ödeme ve borçlanma aracıdır. Kredi kartına sahip olan banka müşterileri belirlenen limit dahilinde tek seferde veya mümkün olması durumunda taksitli alışveriş yapabilmektedirler.
Para taşımak zorunda olmama, kişisel bütçeyi zorlamadan taksitli alışveriş yapma, ülke ekonomilerinde kayıt dışılığı ortadan kaldırma ve nakit para olmaması durumunda ödeme yapabilme kredi kartı kullanmanın avantajları arasında gösterilebilir.
Kredi kartı, bankalar veya bazı finansal kuruluşlardan alınabilir. 18 yaş ve üzerinde olma, belgelenebilir bir gelire sahip olma ve iyi bir kredi notuna sahip olma kredi kartı almak için gerekli şartlar arasında yer alır.
Kredi kartı limitleri tüketicilerin aylık gelirlerine göre belirlenir. Yapılan son düzenlemede ilk kez kredi kartı alacak bireylere gelirlerinin en fazla 2 (iki) katına kadar kart limiti tahsil edilir. İkinci ve sonraki yıllarda kart limiti bireyin aylık gelirinin 4 katını geçmeyecek şekilde artırılabilir. Limit artırım taleplerinde tüketicilerin karta sahip olduğu banka ve finans kuruluşunda bulunan varlıkları, borçları ve kredi notu baz alınır. Benzeri kriterlerin sağlanması halinde kredi kartı limiti artırılabilir.
Bir kredi kartı aldığınızda ve harcama yaptığınızda kartı aldığınız banka veya finans kuruluşuna borçlanırsınız. Belirli dönem içinde yaptığınız kredi kartı harcamaları, sizin başvuru esnasında belirleyeceğiniz hesap kesim tarihinde hesaplanır. İlgili kuruluş size dönem borçlarınızı, borçlarınızın son ödeme tarihini ve harcama detaylarını gösteren bir kredi kartı ekstresi yollar.
Kredi kartı ekstresinde yer alan bazı bilgiler şunlardır:
Son ödeme tarihi. Dönem içinde yaptığınız harcamaların hesaplanmasıyla elde edilen toplam borcunuzun en son ödeme tarihini gösterir. Dönem borçlarının ekstrede yazan son ödeme tarihinde ödenmesi gerekir.
Hesap kesim tarihi. İlgili dönemde yapmış olduğunuz harcamaların hesaplanma tarihini gösterir. Hesap kesim tarihinden sonra yapılan kredi kartı harcamaları sonraki ay hesaplanır ve borç olarak yansıtılır.
Asgari ödeme tutarı. Son ödeme tarihinde dönem borcuna ait ödenmesi gereken azami tutarı gösterir. Bu tutar kredi kartı limitlerine göre değişiklik gösterir. Kredi kartı limiti 1 – 14.999 TL arasındaysa dönem borcunun en az %30’u, 15.000 – 19.999 TL arasındaysa %35’i, 20.000 ve üzerindeyse %40’ı ödenmelidir. Asgari ödeme tutarı ödenmediği takdirde tüketiciye gecikme faizi, gecikme bildirim ücreti gibi ekstra masraflar yansıtılır. Asgari ödeme tutarı ödense bile dönem borcunun tamamı ödenmezse kalan dönem borcu üzerinden gecikme faizi alınır.
Faizler. Kredi kartı ekstresinde alışveriş faiz oranı, nakit çekim faiz oranı ve gecikme faiz oranı güncel haliyle yer alır.
Ekstre dışında ilgili bankanın şube, internet şube, mobil şube, ATM ve telefon bankacılığından kredi kartı borç sorgulaması yapılabilir. Kredi kartı borç ödemeleri aynı kanallarla yapılabileceği gibi aynı zamanda farklı bankaların ödeme kanallarıyla da yapılabilir.
Kredi kartı iptal edilmek istenirse, borç olmaması halinde kredi kartı iptal dilekçesi yazılarak kredi kartı iptal edilebilir. Kredi kartlarının çalınması, bilgilerin başka kişilerin eline geçmesi veya kaybolması durumunda ilgili bankanın çağrı merkezi aranarak veya internet, şube, mobil şubeden kapatılması gerekir.
Güvenli bir kullanım için kredi kartı üzerindeki numara bilgileri ve dört haneli şifrelerin kimseyle paylaşılmaması önemlidir. İnternet alışverişlerinde de tüketicinin güvenilir e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaya özen göstermesi gerekir.
Kredi kartı, alım sırasında belirlemiş olduğunuz dört haneli şifreyle üye iş yerlerinde POS Cihazı aracılığıyla, e-ticaret sitelerinde kart üzerinde yer alan numara bilgileriyle ve NFC standardına sahip temassız POS cihazları ile kullanılabilir ve ödeme işlemleri yapılabilir.