23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriAfetlerde fark yaratan tasarımlar ödüllendirilecek

Afetlerde fark yaratan tasarımlar ödüllendirilecek

Bu yıl 19’uncu kez düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’na belirtilen konseptler bazında toplamda 159 başvuru yapıldı.

İDDMİB ve İKMİB iş birliği, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun destekleri ile gerçekleştirilen yarışmaların 1. Seçici Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. İkinci aşamada değerlendirilecek seçici kurul toplantısına hak kazanan 3 proje belirlendi. Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi için düzenlenen yarışmanın bu yılki teması “Doğal Afet ve Acil Durum Konsepti” olarak belirlenirken; yarışmanın kazananlarına ve dereceye girenlere para ödülünün yanı sıra yurtdışı eğitim bursu, fuar katılım ödülü, tasarım tescili desteği ve uluslararası yarışmalara katılım desteği verileceği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) iş birliğiyle bu yıl 19’uncusu düzenlenen “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması 2023”, “Afet ve Acil Durum” temasıyla Metalden Mamul Ürünler ve Plastikten Mamul Ürünler Kategorisi olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi. Birinci Seçici Kurul Toplantısı sonrasında 159 başvuru değerlendirildi ve ikinci aşamada değerlendirilecek seçici kurul toplantısına hak kazanan 3 proje belirlendi.

“İMMİB 2023 Endüstriyel Tasarım Yarışması”nın, Türkiye’de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak, ihracatçı firmalarının dünya piyasalarında rekabet gücünü artıracak katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak amacıyla 2005 yılından bu yana her sene düzenlendiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Tasarım, inovasyon yalnızca bizlerin değil, herkesin dilinde olan bir konu. Ne mutlu ki birliğimizin bu tarz etkinlikleriyle bir kez daha bu konunun altını çizebiliyor, Türkiye’deki tasarım kültürünü taçlandırıyoruz.” dedi.

TOPLAM 5 BİN 660 PROJE BAŞVURUSU YAPILDI

19 yıldır düzenlenen yarışmaya bugüne kadar 5 bin 660 proje başvurusu yapılırken 550 projenin ödül aldığını duyuran Tecdelioğlu, her yıl yarışmada konsept teması belirlediklerini vurgulayarak, “Son yıllarda ülkemizde yaşanan doğal afetler ve sonuçları da göz önünde bulundurularak 2023 yılında düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’ndaki kategorilerimizin ortak teması “Afet ve Acil Durum” olarak belirlendi. Deprem, sel, yangın ve benzeri pek çok afet durumunda, afetin kendisi kadar takip eden saatler de hayatta kalanlar ve mağdurlar için oldukça kritik bir zaman dilimidir. Yeterli koruma ve barınma eksikliği, hayatta kalmak için temel insan ihtiyaçlarına erişememe, altyapı ve hizmetlerin yok olması ile birleştiğinde, afet sonrası yapılacak müdahalenin hızı, hayatta kalma veya ölüm arasındaki belirleyici faktör oluyor. Bu nedenle yarışma teması hem afet öncesinde ve esnasında kullanılabilecek ürünleri hem de afet sonrasında ihtiyaç duyulabilecek ürünlerin tamamını kapsamaktadır.” dedi.

89 TASARIMCIYA YURT DIŞINDA EĞİTİM BURSU

Tecdelioğlu, her yıl birbirinden yaratıcı ve yetenekli tasarımcı ve öğrencilerin katılım gösterdiği yarışmada bazı eserlerin üretime geçme şansı yakalarken, proje sahibi tasarımcıların da ihracatçı firmalarda istihdam edilme imkânına kavuştuğunu söyledi.

2023 Endüstriyel Tasarım Yarışması kapsamında belirtilen konseptler bazında toplamda 159 başvuru yapıldığının bilgisini paylaşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Seçici Kurul toplantısı sonrasında dereceye giren tasarımcılarımıza toplam 260 bin TL’lik para ödülü verilecek. Para ödülünün yanı sıra dereceye giren tasarımcılara yurt dışı eğitim burs hakkı tanınıyor. Yarışma kapsamında bugüne kadar toplam 89 tasarımcı yurt dışı eğitime gönderildi. Ayrıca, yurtdışı bursu halen devam eden 15 öğrencimiz daha bulunuyor. Yarışmada her bir kategoride birinci olan tasarımcılara yurt dışı eğitim burs hakkı tanınacak. Yurt dışı eğitiminde aylık 36 bin TL yaşam gideri ve eğitim faturaları karşılanacak. Yarışmada her bir kategoride birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup temsilcisi olarak bir kişi) masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülecek. Yarışmamızda dereceye giren tasarımcılar ödüllü projeleri ile “Uluslararası Tasarım Yarışmaları”na katılım gösterdiklerinde masrafları 500 Euro’ya kadar Birliğimiz tarafından desteklenecek. Yarışmanın kazanılması durumunda Ödül Töreni’ne katılım için 1000 Euro’ya kadar konaklama, ulaşım ve vize masrafları yine Birliğimizce karşılanacak. Her bir kategoride dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 2000 TL’ye kadar desteklenecek.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz