26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriTSKB, IFC İLE KADIN İSTİHDAMI TEMALI 100 MİLYON DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI İMZALADI

TSKB, IFC İLE KADIN İSTİHDAMI TEMALI 100 MİLYON DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI İMZALADI

TSKB, Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC ile 100 milyon ABD doları tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, depremden etkilenen bölgeler de gözetilerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden firmalar ve yatırımlar aracılığıyla, Türkiye’deki kadınların çalışma hayatına entegrasyonunu ve iş gücüne erişimini artırmak amaçlanıyor.

 

Yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi, iklim adaptasyon ile kadın istihdamı ve afet dayanıklılığı gibi alanlarda geliştirilen yatırımları desteklemek için uluslararası kalkınma finansmanı kurumları ve finansal kuruluşlardan temin ettiği kaynakları Türkiye’ye getiren TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Dünya Bankası Grubu üyesi IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile yeni bir kredi anlaşmasına imza attı. TSKB, depremden etkilenen bölgeleri de gözeterek, özel sektörün Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımını artırmayı amaçlayan uygulamalarına destek olmak için 100 milyon ABD doları tutarında yeni bir kaynak sağladı.

 

2022 yılında IFC ile gerçekleştirilen kadın istihdamı temalı kredi anlaşmasının devamı niteliğinde olan yeni kredi kapsamında, şirketlerin kapsayıcılık stratejileri ve uygulamaları dikkate alınacak. Krediden, belirli bir kadın çalışan sayısına sahip, yönetim kurulunda veya üst yönetiminde kadın yöneticiler bulunan, geçerli bir toplumsal cinsiyet eşitliği sertifikası olan işletmeler faydalanabilecek.

 

Anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulunan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç “Sürdürülebilir kalkınmada anlamlı bir etki yaratmanın ancak kadınların ekonomiye katılımını teşvik etmekle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bu anlayışla bugüne kadar, doğrudan toplumsal cinsiyet eşitliği temasında yaklaşık 500 milyon ABD doları tutarında kaynak temin ettik ve diğer kadın temalı kredilerimiz ile portföyümüzdeki Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 etkimizi toplamda %12 seviyesine çıkardık. Kadınların iş gücüne dahil olması, yalnızca bireysel refahı artırmakla kalmıyor; aynı zamanda ailelerin eğitim ve sağlık göstergelerini iyileştiriyor ve toplumsal kalkınmayı hızlandırıyor. Kadınların geleneksel toplumsal rollerinin ötesinde, yetkinliklerinin artırılarak ekonomiye sağladıkları verimlilik etkisini yükseltebiliriz. İş ortağımız IFC ile 2022 yılında imzaladığımız kaynak anlaşmamızın ardından bugün ikinci anlaşma ile bu dönüşümün anahtarını el birliğiyle hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer “Kadınlar, Türkiye’de ekonomik büyümeye önemli ölçüde katkıda bulunabilecek bir yetenek havuzunu temsil ediyor. TSKB ile olan ortaklığımız, kadınların iş dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olmanın ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmenin sadece doğru bir şey olmadığını, aynı zamanda akıllıca bir şey olduğunu gösteriyor” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz