Osmanlı kırsal mimarisinin ilk örneklerinden olan Cumalıkızık, Yıldırım Belediyesi’nin öncülüğünde aslına uygun olarak yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Cumalıkızık’ta Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından incelemeler sonrası onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ile birlikte tarih yeniden canlandırılıyor. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. Bölgedeki yapılar, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının ortaklaşa imzaladığı protokolle tarihi dokuya zarar verilmeden titizlikle eski hüviyetine kavuşturuluyor.
“HASSAS ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”
Restorasyon çalışmalarını değerlendiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım’daki tarihi yapıları ayağa kaldırmaya yönelik projelerimizin temelini oluşturan Cumalıkızık’ta hassas bir çalışma yürütüyoruz. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 3. Bölgede bulunan 2794 Ada 26, 27, 28, 29, 37, 45, 46 ve 47 parsellerinin yanı sıra 2807 Ada 1 parselde yenileme uygulamalarımızı devam ettiriyoruz. Yaptığımız restorasyon çalışmalarımızın yüzde 60’ı tamamlandı. Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi Cumalıkızık’ın ayrı bir öneme sahip” dedi.
“ÇEKİM MERKEZİ”
Doğal güzellikleri ile turizmin en önemli çekim merkezlerinden olan Yıldırım’da Cumalıkızık’ın ayrı bir öneme sahip olduğunu da vurgulayan Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Tarihi dokusunu 700 yıldır korumayı başarabilen Cumalıkızık başta olmak üzere, askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, Yıldırım Külliyesi, OsmanlI’nın ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa ve Emirsultan Camii, gibi çok önemli eserlere ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Kıilliyesi ve Yıldırım Külliyesi’nin ilçemizde bulunması Yıldırım’ın tarihi ve kültürel mirasının zenginliğinin kanıtıdır” şeklinde konuştu.
Bursa Takip