Türkiye’ye 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık ev alana, başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verilmesinin yolu açıldı. Yürürlüğe giren bu adımın tamamlayıcısı olarak önümüzdeki günlerde de nitelikli işgücü için turkuaz kart düzenlemesi yürürlüğe girecek.
RESMİ Gazete’de yayımlanan ve “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan” yönetmeliğe göre, en az 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapan ve bu durumu Ekonomi Bakanlığı’nca tespit edilen veya en az 1 milyon dolarından taşınmaz alan ve bu taşınmazın 3 yıl satılmayacağına ilişkin şerh koyduğu Çevre Bakanlığı’nca tespit edilen şahıslar, ilgili bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Türk vatandaşı olabilecek. Bunun dışında en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma Bakanlığı’nca tespit edilen, en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı BDDK tarafından tespit edilen veya en az 3 milyon dolar tutarındaki devlet borçlanma araçlarını, 3 yıl elinde tutmak şartıyla, satın aldığı Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen kişiler için de vatandaşlık söz konusu olacak. Yönetmelik dün itibariyle uygulamaya girdi.
PUANLI TURKUAZ KART
Yetkililer, söz konusu düzenlemenin tamamlayıcısı olarak Turkuaz Kart ile ilgili yönetmeliğin de kısa süre içinde açıklanacağını belirtiyor. Turkuaz Kart kapsamında, şirketlerin ortağı olan müdürlere, yönetim kurulu üyelerine çalışma izni verilebilecek. Ayrıca eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi gibi kriterlere bakılarak yabancılara Turkuaz Kart verilecek. Turkuaz Kart vatandaşlık hakkı demek olmayacak, ancak vatandaşlığa yakın haklarla Türkiye’de oturma izni verilmesi anlamına gelecek. Turkuaz Kart için, 3 yıllık bir geçiş süreci ve belirlenecek puanlama sisteminden geçer not almak gerekecek. Akademik alanda uluslararası kabul görmüş çalışmaları bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide stratejik kabul edilen bir alanda öne çıkmış olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatırım kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayanlar nitelikli yabancı olarak değerlendirilecek.
ÖNCE OTURMA İZNİ GEREK
Yabancıya vatandaşlık verilmesi özellikle gayrimenkul sektörü temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Yabancıya konut satışının artması için güzel bir başlangıç yaptıklarını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Ülkemizden ev alan yabancıların büyük çoğunluğu 100-300 bin dolar aralığında konutları seçiyor. Bu fiyattan ev alana vatandaşlık değil, uzun süreli oturma izni verilirse o zaman ciddi bir canlılık yaşanır. 1 milyon dolar ve üzerindeki konutlar pazarın yüzde 2-3’ü kadar” dedi. 1 milyon doların yüksek bir tutar olduğunu belirten Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, “Kurdaki artışla fiyatlar yabancılar için makul seviyeye geldi. Vatandaşlıkla da yabancının iştahı artacak. Öte yandan daha düşük tutarda ev alana öncelikle oturma izni verilmesi, sonra bu oturma izninin vatandaşlığa dönüştürülmesi düşünülebilir. 300 bin dolarlık gayrimenkul alana önce oturma izni, ardından iyi bir misafir olarak faaliyet göstermesinden sonra, 5’inci yılın sonunda vatandaşlık verilebilir”dedi.
ARTIK PARASI OLAN GELSİN
3 yılda yabancılara 2.5 milyar dolar değerinde konut sattıklarını belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bu kararı Resmi Gazete’de duyurmak çözüm değil. Körfez ülkelerine gidip tanıtım çalışmaları yapacağız. Bunu milli görev kabul ettik. Uzun süreli oturma iznini konuşurken, direkt vatandaşlık hakkı çıktı. O nedenle 1 milyon dolar iyi bir rakam. Türkiye vatandaşı olmanın da bir bedeli var. Biz zaten ülke olarak milyonlarca ihtiyaç sahibine kucak açtık. Şimdi artık parası olan da gelsin. Böyle bir dönemde ülkemize önemli kaynak sağlanacak” dedi.
2017’DE YABANCIYA 20 BİN EV SATILIR
VATANDAŞ-LIK hakkının sektöre önemli katkı sağlayacağını ancak bazı iyileştirmelere de ihtiyaç olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yabancıyı teşvik etmek için konutun KDV oranını yüzde 1’de tutabiliriz. Tapuya şerh koyarak önlem alabiliriz. Yabancıya satışın sadece bu yönetmelik değişikliği ile zirve yapmasını beklemiyoruz. En az 1 milyon dolarlık yatırımını Türkiye’ye yapan yabancı yatırımcı müktesep hakkının da garanti altına alınmasını istiyor. Yani aldığı evin manzarası değişmemeli, aldığı arsada imar planları yarı yolda değişmemeli” dedi. Yabancıya satışın 2016 yılında yüzde 20 oranında gerileyerek 18 bin seviyesine geldiğini belirten Durbakayım, vatandaşlık hakkıyla birlikte 2017’de en az yüzde 20 artış ve 20 binin üzerinde satış beklediklerini söyledi.
Hürriyet