İpotek konulan tapudan ipotek nasıl kaldırılır? Neler yapılması gerekir? Soruların yanıtı haberimizde yer alıyor…
İpotek, var olan veya var olacak borçlar için taşınmazların teminat gösterilmesi işlemidir. İpotek konulması işlemi dilekçe ve bazı evraklarla birlikte gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemlerin detaylarına aşağıda linkini verdiğimiz haberden ulaşabilirsiniz.
TAPUYA İPOTEK NASIL KONULUR? CEVABI İÇİN TIKLAYINIZ
Gelelim “tapudan ipotek nasıl kaldırılır?” sorusunun cevabına…
İpoteğe sebep olan borç bittiğinde tapu sahibi Türk Medeni Kanunu’nun 883. maddesine dayanarak karşı taraftan ipoteğin kaldırılmasını talep edebilir.
İpoteğin kaldırılması için ipotek fek yazısı yazılması gerekiyor. Daha sonra fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne veriliyor. Tapu Sicil Müdürlüğü incelemeleri yaptıktan sonra ipoteği resmi olarak kaldırıyor.
Borç bitmesine rağmen ipotek kaldırılmaz ise İcra İflas Kanunu’nun 153. maddesinin sunduğu imkan ile ipotek terki dava yoluyla talep edilebiliyor. İlk etapta icra dairesi alacaklıya 15 günlük bir süre tanıyarak terkin kaldırılmasını ister. Buna rağmen terkin gerçekleştirilmiyorsa İcra Mahkemesi devreye girerek, borcun kapandığına kanaat getiriyor ve mahkeme kararıyla ipoteği kaldırılıyor.
Maide KARADAĞ/Emlakmetrekare.com