Yalıtım nedir? Kaç çeşit yalıtım vardır? Yalıtımın faydaları nelerdir? Bu sorunların cevabı haberimizde yer alıyor…
Yalıtım, bir yapıda su, nem, ısı, ses, elektrik ya da yangını yalıtmak üzere alınan önleme denir. İzolasyon ve tecrit ile aynı anlamı taşıyan yalıtım, yapıları iç ve dış etkilerden koruyor.
Tekniğine uygun ve kaliteli malzemelerle uygulanan yalıtım, binalarda oturanlar için güvenli, gürültüden uzak, enerji tasarruflu bir ortam sağlar. Yalıtımlı binalarda yüzde 30 ila yüzde 50 arası daha az enerji harcanır. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile yapılarda enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. Enerji kimlik belgesi alınması için ise binaların yalıtımlarının yapılması gerekiyor.
YALITIM ÇEŞİTLERİ
1) Isı Yalıtımı
Isı yalıtımı yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme denir. Farklı iki ortamdaki ısı geçisini azaltmak için uygulanan ısı yalıtımı ısıtma ve soğutma giderlerinde büyük kazanç sağlatıyor.
2) Su Yalıtımı
Suyun ya da nemin binanın bir kısmına veya kapladığı alana zarar vermesini engellemek için uygulanan işleme su yalıtımı denir. Su yalıtımı Bina temeline, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanabiliyor. Su yalıtımı yapılmaz ise temelden gelen su binada korozyona sebep olup, binanın direncini azaltabilir. Bu da olası br depremde yıkılma riskini arttırır.
3) Ses Yalıtımı
Ses izolasyonu gürültüyü en aza indirmek için alınan önlemlerin tamamıdır. Makine, ekipman, tesisat ve duvarlara, ses yalıtım malzemeleri ile uygulanabilir.
4) Tesisat Yalıtımı
Isıtma ve soğutma amaçlı yapılan tüm tesisatlardan istenilen verimin alınabilmesi için tesisat yalıtımı yapılmalıdır. Tesisat yalıtımı hem enerji tasarrufu sağlar, hem de tesisat borularının korozyona uğramasını engeller.
5) Yangın Yalıtımı
Yangınlar sonucunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını en aza indirmek için yapılarda gerçekleştirilen uygulamalara yangın yalıtımı denir.