CNR Emlak Zirvesi’nde konuşan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, TOKİ olarak kentsel dönüşüm kapsamında 17 milyar liralık yaptıklarını açıkladı…
TOKİ’nin desteklediği 2. CNR İstanbul Emlak Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan yardımcısı Mehmet Özçelik, son 10 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, 54 İl’de 72,5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini söyledi.
TOKİ’den 191 kentsel dönüşüm projesi
“TOKİ olarak son 10 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık yatırım yaptık” diyen Özçelik, 54 İl’de 72,5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm/yenileme projesi yürüttüklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamda TOKİ’nin ürettiği konut sayısının yaklaşık 140 bin olduğunu vurgulayan Özçelik, “TOKİ’nin ürettiği toplam konut sayısının içinde Kentsel Dönüşüm konutlarının oranı da bu yıl %38’e çıkmıştır. Ülkemizin dört bir yanında şehirlerimiz, ilçelerimiz bir yenilenme süreci içinde… Bu projelere ayrı ayrı değil, bir bütün olarak baktığınızda tablonun ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz” dedi.
TOKİ’den 815 bin konut
TOKİ’nin bugün itibariyle 815 bin konut ürettiğini açıklayan Özçelik, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz konut sayısı 65 bin. Bu yılda aynı rakama ulaşacağız. Bu konutlar büyük oranda sosyal konutlardır ve satışa sunulduğunda büyük talep görmektedir. Bir örnek verecek olursak, Eylül ayında İstanbul Kayaşehir’de satışa sunduğumuz bin 892 konut için yaklaşık 40 bin talep gelmiştir.”
Dünya rekabet arenasında Türkiye’nin en başarılı olduğu sektörlerden birisinin İnşaat ve Emlak sektörü olduğuna vurgu yapan Özçelik, “Bu sektör, alt sektörleriyle birlikte her geçen gün büyümekte, gelişmekte ve Türk ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etmektedir. Konut ve Emlak piyasası her yönüyle gelişmeye devam etmektedir” dedi.
Sektöre ilişkin rakamları paylaşan Özçelik, şöyle devam etti: “Toplam inşaat harcamaları 2017 yılının ilk yarısında 2016 yılına göre cari fiyatlarla %32,5 yükselerek 252,6 milyar TL olmuştur. Diğer yandan sektörün (sektöre dolaylı bağlı sektörler düşünüldüğünde) GSYH içindeki (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) payı yaklaşık olarak %30’lara ulaşmıştır. Ayrıca inşaat sektörü 2016 yılında GSYH’nin üzerinde bir büyüme göstererek %5,4 gerçekleşmiştir. 2017 yılının ilk yarısında ise Genel ekonomi %5,1 büyürken, inşaat sektörü %6,4 büyümüştür.”
Sektördeki büyümeyi konut satışlarında da görmekte olduklarını belirten Özçelik, “Eylül ayı sonu itibariyle, Türkiye’de toplam 1 milyon 30 bin 448 konut satılmıştır. Geçtiğimiz yıl bu rakam 935 bin civarındaydı. Dolayısıyla bu yıl da konut satışlarında yeni bir rekor kırılacağı düşüncesindeyim. Yani iç pazar gelişirken, gerek kamu kuruluşları olarak bizlerin projeleri, gerekse özel sektörün projeleri büyük ilgi görmektedir. Buna paralel olarak şunu da ifade etmek gerekir ki, özellikle son 10 yılda Türkiye’de gerek mimari, gerekse malzeme ve proje açısından son derece önemli eserler ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Salı günü İnşaat Yapı İstatistiklerini açıkladığını aktaran Özçelik, “Bu rakamlara baktığımızda da aynı büyümeyi görmekteyiz. Mesela son bir yıl içinde Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı %32, daire sayısı da % 57 artmıştır. Yapı Kullanma İzni verilen bina sayısında ise %7, daire sayısında %11, 6’lık artış olmuştur. Sektörde istihdam edilenlerin oranı da Temmuz ayında %7,6 olarak gerçekleşmiş ve toplamda 2,1 milyona ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’de yatırım yapan her zaman kazanmıştır”
Türkiye’de kendi ekonomisine güvenen bir nüfus olduğunu ve sektör özelindeki bu dönemsel tablonun dahi, uluslararası yatırımcı nezdinde bir referans olması gerektiğini söyleyen Özçelik, “Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türkiye’nin yatırım cazibesini koruduğu bir ortamda, elimizdeki güçlü argümanlarımızla “ Şimdi Türkiye’ye yatırım zamanı” olduğunu tekrar anlatmamız gerekiyor. Çünkü yabancı yatırımcılara sunulan fırsatlar açısından piyasalara baktığımızda, mevzuattan vergi düzenlemelerine, teşviklerden altyapı ve işgücüne, geniş bir yelpazede, devletimiz büyük kolaylıklar sunuyor. Yabancı yatırımcı, pek çok ülkede sahip olamayacağı, çeşitli ve nitelikli altyapı imkânı, dinamik bir nüfus ve iç pazarla muhatap. 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü gibi peşi sıra gelecek onlarca proje ile 300 alt sektöre uzanan bir yatırım ve üretim zinciri var. Onun için tekrar vurgulamam gerekir ki, Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır ve kazanmaya devam edecektir” dedi.
Sektörün ulusal ve uluslararası paydaşlarının bir araya getirilmesi açısından bu toplantının önemli olduğunu belirten Özçelik, “Yeni projelerin, yeni işbirliklerinin, yeni yatırımların kapısını aralayacak bu buluşmayı organize eden değerli fuar yönetimine, siz değerli dinleyicilere teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım. 2. Uluslararası İstanbul Emlak Zirvesinin sektörümüze ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.