7 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriABD'de yabancılara konut satışında sert düşüş

ABD’de yabancılara konut satışında sert düşüş

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), yabancıların ABD’deki konut yatırımlarına ilişkin verileri açıkladı.

Nisan 2023’ten Mart 2024’e kadar olan dönemde yabancılara satılan konut sayısı 54 bin 300 olarak kaydedildi. Bu rakam, yıllık bazda yüzde 36 düşüşle 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Bu dönemde yabancılar, ABD’de toplam 42 milyar dolar değerinde konut satın aldı. Yabancıların konut yatırımı, önceki döneme göre yüzde 21,2 azaldı.

KONUT FİYATLARI REKOR KIRDI

Yabancılara satılan konutların ortalama fiyatı 780 bin 300 dolar, medyan fiyatı ise 475 bin dolar ile rekor seviyelere ulaştı. En çok konut satışı yapılan ülkeler Kanada, Çin, Meksika ve Hindistan vatandaşlarına oldu. Yabancı alıcıların tercih ettiği başlıca eyaletler Florida, Texas, California, Arizona, Georgia, New Jersey, New York ve North Carolina olarak sıralandı.

NAR Başekonomisti Lawrence Yun, güçlü doların ABD’deki konutları yabancılar için pahalı hale getirdiğini belirtti. Yun, “Güçlü dolar, Amerikalılar için uluslararası seyahati daha ucuz hale getirirken, yabancılar için ABD’deki konutları çok daha pahalı hale getirdi,” dedi. Ayrıca, düşük konut stoku ve artan fiyatların, hem Amerikalı hem de uluslararası alıcılar için konut satışlarını kısıtlayan önemli faktörler olduğunu vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz