Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) temeli atıldı. Büyük bir kültür kompleksi şeklinde tasarlanan yeni AKM, 2 yıl sonra kapılarını açacak.
6 Kasım 2017 tarihinde tanıtım projesi gerçekleştirilen, 27 Aralık 2018’de ise ihalesi yapılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin temeli atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ arasında yapılan protokol kapsamında Taksim Meydanı’nda yeniden yer bulacak olan AKM’nin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, bürokratlar, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sanat ve kültür hayatında çığır açacak, önemli bir adımı attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, mimari, estetik ve kullanım bakımından göz dolduracak eserin, İstanbul’un kültür ve sanat faaliyetlerini daha da zenginleştireceğine inandığını ifade etti.
95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip ve beş ayrı bloktan oluşan binada 2 bin 73 kişilik opera salonu, 828 kişilik bir tiyatro salonu ve buralara ait sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathanelerinin yer alacağını anlatan Erdoğan, yoğun bir mesaiyle çalışılarak yeni AKM’nin 2 yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
“SANATA VE SANATÇIYA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİK”
Modern ve gelenekli sanat dallarını milletin maziden atiye yolculuğunun birikimi, köşe taşı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanata ve sanatçıya ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Sadece kültür merkezi ve sahne sayımızda son 17 yılda yaşanan büyük artış, bu alanda ülkemizin geldiği konumu göstermeye yeter. Göreve geldiğimizde ülkemizdeki kültür merkezi sayısı 42 iken 115’e çıkardık. Devlet Tiyatrolarındaki sahne sayısını ise 23’ten 65’e yükselttik. Desteklenen 59 özel tiyatro sayısı bugün 229’u buldu. 2002 yılından bu yana 88 yurt içi, 68 yurt dışı kültür varlığı sergisi yaptık.”
ÖMER BULUT: YERLİ MALZEME KULLANACAĞIZ
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, yeni AKM’nin yapımında büyük oranda yerli malzeme kullanılacağını belirterek, kültürel kompleksle sağlanacak kültürel artı değerin yanı sıra malzeme kullanımındaki yerli malzeme vurgusuyla üretim ve ekonomiye katkı sağlanacağına işaret etti.
“Mimari ve işlevselliği açısından İstanbul’a ve ülkemize yakışır bir eser olacak” diye konuşan Bulut, 2 yıl içinde inşaatı tamamlamayı hedeflediklerini dile getirerek, şunları aktardı:
“Toplam inşaat alanı yaklaşık 95.600 metrekare olan ve beş bloktan oluşan projede temel dökülecek alanda iksa kazık ve grobeton imalatları tamamlandı. Kültür merkezinin yapımında büyük oranda yerli malzeme kullanılacağız. AKM içerisinde devlet opera ve bale, devlet tiyatroları ve güzel sanat birimlerinin ihtiyaçları ayrı ayrı projelendirildi. Çatıların bir kısmı yeşil çatı sistemiyle kaplandı. Projede olabildiğince gün ışığından faydalanılması sağlandı, yağmur sularının peyzajda kullanımı planlandı. İnşaatın tamamlanma süresi 24 ay, yani 24 Aralık 2020’de işi bitirmeyi hedefliyoruz.”
“NİTELİKLİ KONUT ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Törende yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte nitelikli sosyal konut üretmeye devam edeceklerine dikkat çeken Bulut, “Bugüne kadar 837 bin konut, 15 bin sosyal donatı rakamına ulaşmış olan bir İdare olarak, önümüzdeki süreçte şehircilik kriterleri doğrultusunda insanlarımızı toprakla daha çok buluşturan, mahalle kültürünü yaşatan, komşuluk ilişkilerini canlı tutan yatay mimari anlayışıyla konutlar üreteceğiz” diye konuştu.
Şehirlerde kişi başına düşen yeşil alanları artırmayı da hedeflediklerini belirten Bulut, “Bu çerçevede bazı projelerimizi de revize ederek insan-tabiat-şehir dengesini gözeten binalar ve mahalleler kurma gayretindeyiz. Projelere ek olarak şehirlerimizin kişi başına düşen yeşil alan miktarını artıran, insanı toprak ve bitkiyle buluşturacak mekânlar ve millet bahçelerini birer birer hayata geçiriyoruz” dedi.