28 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem HaberleriAltan Elmas'tan Ucuz Konut İçin Öneri

Altan Elmas’tan Ucuz Konut İçin Öneri

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, KONUTDER’in yeni politikalarını ve gayrimenkul sektörüne ilişkin görüşlerini paylaştı…

KONUTDER’in yeni başkanı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas basın mensuplarıyla bir araya geldi. Elmas, toplantıda KONUTDER’in yeni politikalarını açıklarken, gayrimenkul sektörünü de değerlendirdi.

Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde gündemlerine kentsel dönüşüm, imar yönetmeliği, müktesep hak, yabancıya satışın artırılması, gayrimenkul sertifikası ve orta gelir gurubuna yönelik konut üretimini aldıklarını söyledi.

Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde bugüne kadar üzerine çok fazla yoğunlaşamadıkları alt gelir grubuna yönelik konut üretimi üzerine çalışmalar yapacaklarını açıkladı.

Arsa pahalı olduğu için yapılan projelerinde zorunlu olarak pahalı bir proje olduğunu söyleyen Elmas, “Arsa bir proje maliyetinin yüzde 50’sini oluşturunca, ayrıca rekabet, lüks ve büyük konut üretimi oldukça fiyatlar ister istemez 7 bin ile 10 bin TL seviyesine geliyor. Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25’le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir” dedi.

Mütekabiliyetle yabancıya satılan konutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiğini belirten Elmas, yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını, daha fazla konut satmak için de yurt dışında pazarlama atağına geçeceklerini söyledi. Elmas, bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracaklarını belirtti.

Gayrimenkul sertifikasında SPK tebliğinin son derece kısıtlayıcı olduğunu ifade eden Elmas, “Sektördeki tüm firmaların TOKİ altında proje yapması mümkün değil. Sertifikanın yaygınlaşması için “Konut edinimden ziyade menkul kıymet olmalı. Ayrıca blok yerine daire satışı gelmeli. Çünkü bir kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri kendi bloklarının buna konu olmasını istemeyebilir. Ayrıca sertifika satışından elde edilen gelir 10’arlık dilimler şeklinde ve 3 yıl içinde müteahhide veriliyor. Böylesi uygulamalar sertifikanın yaygınlaşmasını engelliyor” diye konuştu.

Gelecek 20 yıl boyunca sektörün gündeminde kentsel dönüşümün olmasını beklediklerini belirten Elmas, “Yılda 1 milyona yakın yeni konutun üretildiği Türkiye’de bunun 300 bininin kentsel dönüşüm kaynaklı olması gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 yılda dönüşümü tamamlarız” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz