Enerji Kimlik Belgesi (EKB) nedir? Bina enerji performansı nasıl hesaplanır? Ve sonuca göre sınıflandırma nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık…
Resmi gazetede yayınlanan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni mevzuata göre, 50 metrekare üzeri inşaat alanına sahip binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma mecburiyeti getirildi.
EKB almak için son gün 2 Mayıs 2017.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) nedir? Bina enerji performansı nasıl hesaplanır? Ve sonuca göre sınıflandırma nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık…
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi nedir?
Enerji Kimlik Belgesi “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri
içeren belgedir.
Bina enerji performansı nasıl hesaplanır?
Konut, ofis, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller ve AVM’ler için ayrı hazırlanır. enerji performansını belirlemek için binaların enerji verimliliğine etkisi belirlenir.
Proje aşamasındaki binalar için çeşitli tasarım alternatiflerinin enerji performanslarının karşılaştırılması,
Mevcut ve yeni yapılacak binaların enerji performansının standartlaştırılmış seviyesinin
gösterilmesi, Mevcut binalarda enerji ihtiyacının hesaplanması yolu ile enerji verimliliği tedbirlerinin uygulanması ve uygulanmaması durumlarının değerlendirilmesi ile olur.
Enerji Kimlik Belgesine göre sınıflandırma nasıl yapılır?
Referans bina ile aynı değerlere sahip bir binanın Ep değeri 100’dür ve referans bina D sınıfının üst sınırına yerleşmektedir.
Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com