Engelliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığıyla geçinenler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile deprem ve yangın mağdurları emlak vergisinde indirimden yararlanabiliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, emlak vergisinde merak edilen soruları bir rehberle yanıtladı. Buna göre bazı gruplar, brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek evleri için indirimli bina vergisinden yararlanabiliyor.
Engelliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, sadece emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri indirimden faydalanabiliyor. Bu hüküm, emlaklardaki hisselere ait kısım hakkında da uygulanıyor.
İndirimli bina vergisi oranı uygulanmasından yararlanmak için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Belirtilen gruplarda 200 m2’ye kadar olan konutlarda; kiraya verilmeden boş tutulması, kiraya verilip, kirada oturulması, bedel ödenmeksizin aile üyeleri tarafından daimi olarak kullanılıyor olması kaydıyla da indirimli bina vergisi ödeniyor.
Arazilerin vergilendirilmesinde muafiyetten yararlanmak mümkün. Buna göre, belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunan bir arazinin toplam vergi değerinin 10 bin lirası, arazi vergisinden istisna tutuluyor. Ancak, inşaat için ayrılan arsalarda muafiyet söz konusu değil.
Afette vergi muafiyeti
Bazı binalarda ise geçici vergi muafiyeti sağlanıyor. Buna göre, mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2 bin 500 liradan az olmamak üzere vergi değerinin dörtte biri, inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıl süreyle geçici muafiyetten faydalandırılıyor.
Deprem, su basması, yangın gibi afetler sebebiyle binaları yanan, yıkılan veya kullanılmaz hale gelen veya bu afetlerin gerçekleştiği yerlerde de 10 yıl süreyle vergi muafiyeti sağlanıyor.
İnşaat bitmeden içinde oturan da vergiye tabi
Emlak vergisi bildirimini süresinde vermeyen mükellefe vergi ziyaı cezası ya da ikinci derece usulsüzlük cezası veriliyor. Hangi ceza daha ağırsa o uygulanıyor. İhbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde dairesine başvuruda bulunularak vergi aslı ile indirimden arta kalan cezanın vadesinde ödenmesi ya da teminat gösterilmesi halinde emlak vergisi cezasında indirime gidilebiliyor. Emlak vergisi olanlar, gayrımenkullerini başkasına da devredemiyorlar. Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona ermesi veya kısmen kullanılmaya başlandığı yıl içinde emlak vergisi için belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.