Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarına yeni bir zam olup olmayacağı konusunda maliyetlere bakılacağı yanıtını verdi.
Dönmez, “Biz elektriğimizin aşağı yukarı yüzde 30- 35’ini hâlâ doğalgazdan elde ediyoruz. Doğalgazda da dışa bağımlıyız. Kur neredeyse 2 kat arttı. Biz minimumda tuttuk” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin kurulması planlanan ikinci nükleer santral projesiyle ile ilgili olarak, “Sinop’ta Japonlar ile çalışmalarımız var. Onlar fizibilite çalışmasını yapıp sundular. Bizim ekibimiz, o fizibiliteyi inceliyorlar” dedi. Dönmez, elektrik fiyatlarında artış olup olmayacağı konusunda, “Fiyat ayarlaması için maliyetlere bakacağız. Maliyetler neyi gerektiriyorsa yapmamız gerekiyor” dedi. “Kısa vadede yeni bir fiyat ayarlaması yok diyebilir misiniz?” sorusuna ise Dönmez, “Bu aslında Maliye Bakanlığımızın bir ayarlaması” yanıtını verdi.
AKKUYU 2023’TE
Dönmez, gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Soçi görüşmeleri ile ilgili olarak, “Görüşmelerde enerji başlığı vardı” diyen Dönmez, “Rusya ile Akkuyu Nükleer Güç Santralı çalışmaları devam ediyor. Biliyorsunuz; geçtiğimiz nisanda temelini atmıştık. İnşaat faaliyetleri daha henüz reaktör aşamasına gelmedi, çalışmalar devam ediyor. Dün de teyit ettiler. 2023 yılına, Cumhuriyetimizin 100. yılında orada ilk reaktörü işletmeye alma hedefimiz var” dedi. Sinop’taki ikinci nükleer santral ile ilgili olarak Japon tarafının temmuzda fizibiliteyi sunduğunu açıklayan Dönmez, üçüncü nükleer santral ile ilgili de, “O da büyük ölçüde Trakya gibi gözüküyor. Orada Çinliler ile görüşmemiz devam ediyor. Nükleer zaman alan proje. Yer seçimi için en az 25- 30 tane kriter birlikte değerlendiriliyor. Yapımından daha çok bu tip izinler zaman alıyor. Bir de işin ekonomik olarak analizi önemli. Orta ve uzun dönemde, hem arz güvenliğimiz açısından yükümüzü alması hem de katlanılabilir, makul bir maliyeti olması lazım” diye konuştu.
BÜYÜK PROJELERDE KRİTER
Dönmez, başlanmamış büyük projelerin erteleneceği açıklamalarının hatırlatılarak bunun Enerji Bakanlığı’na etkisinin sorulması üzerine, “Hazine ve Maliye tarafı ile arkadaşlarımız da görüşüyor. Prensipte şuna anlaştık. Kamu şirketlerimiz yapacaksa, kendi kaynakları varsa yürüyebilirsiniz dediler. Ya da kendi kaynağı değil, dış kaynak kullanabiliyorlarsa, uzun dönemli finansman, yine orada da ilerleme yapılabilir denildi. Bizde takılan bir şey gözükmüyor” dedi.