23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriErhan Boysanoğlu: Konut almak için bundan daha iyi bir dönem olamaz!

Erhan Boysanoğlu: Konut almak için bundan daha iyi bir dönem olamaz!

2017 yılı konut satışlarını değerlendiren Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut almak için bundan daha iyi bir dönem olamayacağını söyledi…

Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programına konuk olan Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, 2017 konut satışları hakkında değerlendirmelerde bulunurken, Mesa projeleri hakkında da bilgi verdi.

Konut Satış İstatistikleri Güncel Değil
Türkiye’de her yıl 1 milyon 600 bine yakın konut ihtiyacı olduğu, buna karşılık TÜİK tarafından her yıl 1 milyon 300-400 bin konut satışı açıklandığını belirten Boysanoğlu, konut satışlarıyla ilgili kafasında sorular olduğunu söyledi. Konut satış istatistiklerinin elde edilmesinde tapunun kullanıldığını ifade eden Boysanoğlu, “Tapular genelde konut satışından 2 ya da 3 yıl sonra veriliyor. Dolayısıyla istatistiklerimiz güncel değil. Bunların güncel hale getirilebilmesi için Avrupa ülkelerini takip etmek lazım” dedi.

Avrupa’da banka aracılığı olmadan konut yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Boysanoğlu, “Bankalar devreye girdiği anda her türlü ölçümü almaya imkanınız var. Bu ölçümleri öğrenen, o bölgenin ihtiyaçlarını tespit eden gruplar var. Türkiye’de de böyle gruplar var ama onlar da bilgiyi almakta zorlanıyorlar. Bu ölçümleri almak için tek çare banka. Banka aynı zamanda yapımda da garantör oluyor” diye konuştu.

2018’de 6 Yeni Proje
2017 yılı Mesa projeleri ve satışları hakkında bilgi veren Boysanoğlu, 2017’de daha küçük projelerle daha farklı bölgelerde olduklarını söyledi. Boysanoğlu, “Proje sayısını artırdık. Biraz maliyet artıyor ama bu sefer satışta sorununuz olmuyor. 2017 yılını programlı ve hedeflediklerimizi gerçekleştirerek sonlandırdık. Ankara Gaziosmanpaşa’da bir projemiz vardı onu teslim ettik. Bir miktar konut kaldı. 2018 ortasına kadar satışlarını bitireceğiz. Tepe ile beraber yaptığımız Mozaik projesinin yarısını teslim ettik, kalanı devam ediyor. Eryaman’da bin 900 konut vardı. Onu tamamen sattık. İstanbul Kartal’da dönüşüm yaptığımız 3 blok vardı. Bitirip teslim ettik. İstanbul’da bir de Tema İstanbul projemiz var. Kalan konutları 2017’de sattık. Tema İstanbul Bahçe’de 100 adet daire sattık. Geri kalanının da 2018’de satılacağını tahmin ediyorum. Kasım ve Aralık aylarında devreye soktuğumuz 5 proje var. İki adet İstanbul Maltepe’de, bir adet Kozyatağı’nda, bir de Çubuklu’da Çubuklu 28 ile Çubuklu Orman projelerine başladık. Bunların lansmanlarını 2018’de yapacağız” dedi. İstanbul ve Ankara’nın dışında Antalya’da da yeni bir projelerinin olduğunu açıklayan Boysanoğlu, altta ticaret, üstte konutların olacağı bu projeye ise 2018 yılının sonlarına doğru başlayacaklarını söyledi.

İhtiyaç sahiplerinin konut sahibi olabilmesi için arsa sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden Boysanoğlu, Türkiye’de arsanın çok değerli olduğunun satılan konutun yarı fiyatının arsa olduğunu söyledi. Boysanoğlu bunun için arsa üretiminin yapılıp bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Ekonomik Gelişmeler Konut Satmayı Zorlaştırıyor
Orta, orta üst ve üst seviyeye konut yaptıklarını söyleyen Boysanoğlu, bu konutların yüzde 25’inin yatırım için alındığını söyledi. Boysanoğlu, “İnsanlar paralarını bankaya yatırmak yerine konuta yatırmanın daha avantajlı olduğunu düşünse de bazı ekonomik olayların konut almaktan uzaklaştırıyor. Bu noktada geliştiriciler de konut satmakta zorlanıyor” şeklinde konuştu.

Konut Almak İçin Bundan Daha İyi Bir Dönem Olamaz
2017 yılında inşaat maliyetlerinin yüzde 20 civarında arttığını dile getiren Boysanoğlu, “Bu artışlarla, şu anda yapılan kampanyalarla ortaya çıkan rakamlar bir daha hiç bir müşterinin yakalayamayacağı rakamlar. Konut almak için bundan daha iyi bir dönem olamaz. Konut fiyatları bir daha bu noktaya gelemeyeceği için faizlere rağmen tercih etmek doğru bir karar olur.” dedi.

“Sektöre Yapılan Teşvikler Fayda Sağlamadı”
Devletin teşvikleri hakkında konuşan Boysanoğlu, “KDV büyük dairelerde yüzde 8’e düşürüldü, tapu harçları yarı yarıya indi ve bu hemen hemen bir yıl süreyle gerçekleştirildi. Eylül 2017’de normale döndük. Bizim sürecimiz her projede 3-4 yıldan aşağı değil. Böyle bir hareket bir yılda verdim aldım olduğunda, ilk etapta bir canlılık getiriyor ancak sonrasında durgunluğa neden oluyor. O durgunluk birbirini götürüyor açıkçası, pek bir faydası olduğunu söyleyemem. İnşaat süreçleri uzun, buna göre bir destekte bulunmak lazım. Harçlarla ilgili bize desteğin artırılması lazım. Konut kredileri konusunda da destek lazım. Ancak bu şekilde biz alıcıya sunacağımız konutların fiyatlarını geriye çekebiliriz” dedi.

Kentsel dönüşüm sürecinin bu zamana kadar doğru yapılmadığını ifade eden Boysanoğlu, süreçte bazı çelişkilerin olduğunu söyledi. Boysanoğlu, “Ağırlıklı bina yüksekliklerini azaltmaya çabalıyoruz, bir anlamda bu yoğunluğu azaltmak anlamına gelir. Aynı yoğunlukta bina yüksekliğini azaltmak sadece aşağıdaki yeşil alanları yok eder. Burada var olan evlerin yanı sıra müteahhitin de alması gereken evler var dolayısıyla yoğunluk iki katına çıkıyor. Bu iki sıkıntı yaratıyor. Yoğunluktan dolayı yükselmeniz lazım, yükselmek hoş olmuyor. Bu sefer yoğunluğu azaltmanız lazım, o zaman da ev sahiplerine daha küçük konutlar vermeniz lazım. Sürdürülebilir kentsel dönüşüm için bunları yönetecek olan müteahhitler değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da devlete ait bir takım kuruluşlardır.” diye konuştu.

Maide KARADAĞ YAKOVİDİS/Emlakmetrekare

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz