24 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaGündem HaberleriEvini Satanlara Sıkı Takip

Evini Satanlara Sıkı Takip

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Evini satmak, kiralamak isteyen arsasını satmak isteyen internet ortamında değişik sitelere ilan veriyor, reklam veriyor. Biz yeni birimimizle buraları takip edeceğiz” dedi…

Maliye Bakanı Naci Ağbal, evini satmak kiralamak isteyenlerin internetten ilan verdiğini, internet sitesinin ise aracılık hizmetinden dolayı komisyon aldığını belirtti. Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre bakanlık internet üzerinden satış ve kiralamalar için sıkı takibe başlayacak.

Gayrimenkul alım, satımı, kiralanması ile ilgili de elektronik ortamda yoğun bir aktivite olduğunu dile getiren Ağbal, “Evini satmak, kiralamak isteyen arsasını satmak isteyen internet ortamında değişik sitelere ilan veriyor, reklam veriyor. Biz yeni birimimizle buraları takip edeceğiz. Antalya’da bir villa var kiraya vermek istiyor ama kendisi uğraşmak istemiyor. Bir aracı internet sitesine bilgiler giriliyor, kiralamak isteyen kişi ödemesini internet sitesine yapıyor, internet sitesi de o villanın sahibine ödüyor, arada komisyon alıyor. İnternet sitesi aracılık hizmetinden dolayı gelirini beyan etmeli, villa sahibi de kiraladığı için beyanda bulunmalı. Bizim kuracağımız yeni birim sektör sektör, il il, faaliyet faaliyet takip edecek. Arada komisyon verilmiyorsa ticaret yok sorun da yok. Ama bir kişinin internet sitesi var, kredi kartı ödeme bilgileri verilmiş. Biz siteyi gördük vergi dairesinde kaydı var mı yok mu bakacağız. Yoksa resen vergi dairesine mükellef yapacağız” dedi.

Resen mükellef yapılmasının ardından faaliyetlerin izleneceğini ayrıca bütün bankalardan kendilerine gelen bilgilerle karşılaştırma yapacaklarını anlatan Ağbal, “İnternetteki ilanda 1 milyon dolara satış gözüküyor ama tapuda 300 bin lira. O ilanla tapudaki bilgi tutuyor mu tutmuyor mu, bakacağız. (1 milyon dolara satmadım, pazarlık yaptım) diyebilir. Biz yeni bir izaha davet müessesesi getirdik. Mektup yazacağız o zaman (izah et) diyeceğiz. İzahı yoksa vergi incelemesi ile bunların üzerine gideceğiz” dedi.

Yurtdışında faaliyet gösteren internet sitelerinden alışverişe vergi geliyor. İnternette ticaretin giderek arttığına dikkat çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalara vergi getirileceğini açıkladı. Türkiye’de mükellef olan internette satış yapan firmaların düzenleme dışında kalacağını vurgulayan Ağbal, merkezi yurtdışında olan bir internet sitesi eğer Türkiye’de mükellef değilse alışveriş yapılırken belli bir oranda stopaj kesileceğini söyledi.

Banka Kesecek
Ağbal, elektronik ticaretin artmasının işletmeler için yeni fırsatlar getirdiğini, internette yapılan ticaretin de vergiye tabi olduğunu ifade etti. Elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda birkaç alanda faaliyet yürüttüklerini kaydeden Ağbal, bunun için bir Bakanlar Kurulu kararı hazırlığı yaptıklarını bildirdi. Elektronik ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerinde yurtdışı kaynaklı yapılacak ödemeler için stopaj kesilmesi sistemini getireceklerini açıklayan Ağbal, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de işyeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz” dedi.

Kayıtlı Mı Değil Mi?AYITLI MI DEĞİL Mİ?
Stopajla ilgili dikkat edilecek hususun ‘Türkiye’de vergi dairesine kayıtlı olup olmadığı’ olacağını vurgulayan Ağbal, “Vergi dairesine kayıtlı olup elektronik ticareti yürüten firmalarımız var. Bu işletmeler bakımından tevkifat yapılması yanlış olur. Biz bunu yapmak istemiyoruz. Ülkemizde vergi mükellefi olanlardan kesersek zorluk çıkarmış oluruz halbuki biz elektronik ticareti destekliyoruz. Daha çok yurtdışına yapılan satışlarda bir tevkifat çalışması var. Türkiye’de vergi mükellefi olan hiçbir şirkete bunu yapmayacağım” dedi.

Transferde Alınacak
Stopaj kesintisinin alıcıya yani tüketiciye ait olmayacağını vurgulayan Ağbal, “Yurtdışındaki firma yurtiçinde mükellefiyeti yok ben bu durumda banka ya da aracı kurumlara (Bunlara yapılan ödemelerden yüzde şu kadar vergi kesin) diyeceğim. Ödeme transferi yapılırken alınacak. Ben bu ülkede vergi mükellefi olsun istiyorum. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız. Yoksa bu çalışmaların hiçbirinde elektronik ticarete ilave vergi getirmek gibi bir bakış açımız yok ama elektronik ticaret yapan herkes de vergisini versin. Stopajı araç olarak kullanacağız. Herkes bu ülkede vergi mükellefi olmak zorunda. Bunu yapmayan işletmelerle de Maliye olarak gerekli mücadeleyi yapacağız” diye konuştu. Ağbal oranın henüz belirlenmediğini söyledi

200 kişilik e-ticaret timi
İNTERNET ortamında yapılan ticaretin takibi için Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde 100-200 kişilik yeni bir birim kuracaklarını kaydeden Maliye Bakanı Ağbal, elektronik ticaretin vergilendirilmesi biriminin tüm faaliyetleri izleyeceğini söyledi. İnternet ortamında mal ve hizmet satanlar olduğunu ayrıca lojistik ve kargo sektörünün de elektronik ortamda büyüyeceğini anlatan Ağbal, elektronik ticaretin kendisini ayrıca kargo hareketlerini de izleyeceklerini bildirdi. Hedeflerinde el işini satan ev hanımı olmadığını vurgulayan Ağbal, “Kurduğu site üzerinden gelir elde eden işletme, kim nerede para kazanıyorsa, ticaret yapıyorsa reklam da dahil olmak üzere bu departmanın görevi bunları izlemek olacak” diye konuştu.

İngiltere sisteminde şirketlerde yük kalmıyor
BAKAN Ağbal, KDV’de İngiliz sisteminin ayrıntılarını anlatırken de, İngiltere’nin kendi şirketleri üzerinde yük kalmasına müsaade etmediğini söyledi. İngiliz sisteminde ilgilendikleri konunun oran değil, işletmeler olduğunu vurgulayan Ağbal, Türkiye’de şirketler üzerinde sürekli KDV yükü kaldığını anlattı. KDV’deki asıl amacın işletmeler üzerindeki yükü aşağıya çekmek olduğunu dile getiren Ağbal, “Vergi hasılasından vazgeçmeyeceğiz. Her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre farklı uygulamaları var. Türkiye OECD içinde genel KDV oranı en düşük ülkelerden bir tanesi. Biz bunu artırmayacağız. İngiltere’deki oranlar ihtiyaçlara göre şekillenmiş. Çalışmamızda başka ülkelerdeki oranları getirmek gibi bir amaç yok. KDV tek başına oranlardan ibaret değil” dedi. Örneğin KDV’nin peşin alındığını, başka ülkelerde nasıl olduğuna bakıldığını, tek bir oran olması yönünde talepler olduğunu bunlara bakılacağını anlatan Ağbal, ayrıca gıda enflasyonu ile mücadele çerçevesinde vergi indiriminin olmadığını da vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz