Mülk Dedektifi İmpomes Uyardı: “Vergide Cezalı Konuma Düşmeyin”
Gayrimenkulde emlak, veraset ve intikal vergilerinde 2018 yılı beyan ve ödeme dönemi başladı. Yılda iki taksit halinde ödenebilen vergilerin ilk taksidi Mayıs sonuna kadar ödenebilecek. Türkiye’de 39 şehirde 130 ilçede 7500 gayrimenkulün takibini mülk sahipleri adına gerçekleştiren İmpomes’in yöneticileri uyardı: Vergide cezalı konuma düşmeyin, mülklerinizin vergi dahil her türlü sürecini yakından izleyin.
Gayrimenkul sahipleri için vergilendirme dönemi başladı. 2018 yılına ilişkin emlak, veraset ve intikal vergilerinde beyan ve ödeme dönemi başladı. Yılda iki taksit halinde ödenebilen vergilerin ilk taksitleri Mayıs ayı sonuna kadar ödenebilecek. Ayrıca 2 Nisan’a kadar verilecek gelir vergisi beyannamesi ile konut ve işyeri kira gelirleri, emlak satış kazançlarının da vergilendirilmesi gerekiyor. Buna göre 2017’de konutlarda yıl boyunca 3.900 liranın üstünde kira geliri olanlar, işyerlerinde net 24.000 liradan fazla işyeri kira geliri elde edenler beyanname verecek. Ayrıca 5 yıllık zaman diliminde aldığı evini-işyerini 2017 yılında satarak 11 bin lirayı aşan kazanç elde edenler bu kazançlarını beyan etmek zorunda.
Türkiye’de mülk sahipleri adına 39 şehirde 130 ilçede 7500 gayrimenkulün takibini gerçekleştiren İmpomes’in yöneticileri, mülk sahiplerini vergide cezalı konuma düşmemeleri konusunda uyardı. İmpomes Genel Koordinatörü Damla Kartalkanat “Mülklerinizin vergi dahil her türlü sürecini yakından izleyin. Çünkü Maliye, sizin mülklerinizle ilgili işlemlerden
otomatik haberdar oluyor ve beyanname verilmediğinin tespiti halinde, ödenecek vergi aylık yüzde 1.40 oranında gecikme faiziyle tahsil ediliyor, ilaveten bir kat vergi cezası da kesiliyor” dedi.
Mobil Uygulama İle Habersiz Kalmayın
İmpomes kullanıcısı mülk sahiplerinin gayrimenkulleri üzerindeki tüm işgal, emlak beyanı ve emlak vergi borçları, emlak vergisi ve rayiç bedel tespitleri, mülkiyet bilgileri tespiti, tapu kayıtlarındaki ipotek şerh ve haciz durumlarından düzenli olarak haberdar olduklarını anlatan Damla Kartalkanat, “İsterlerse mobil uygulamayı cep telefonlarına indirebilirler böylece tüm gelişmelerden cep telefonuna gelen ‘Alert’ ile haberdar olurlar” dedi.
Veraset Vergisinde Önemli Not
Miras yoluyla elde edilecek kazançların da beyan edilmesi gerektiğini hatırlatan Damla Kartalkanat, bu konuda İMPOMES olarak yaşadıkları bir deneyimi de paylaştı: “Birçok ayrı noktada mülkü bulunan ve takibinde zorlanan bir şirket bizden hizmet almaya başladı. Daha ilk raporlamayı yaparken miras kalan bir mülkün de raporlamasını yaptığımızda, anladık ki mirastan İMPOMES kanalıyla haberdar olmuştu…”
Bir kişinin vefatından sonra gayrimenkulün mirasçıları tarafından kabul edilmesi üzerine devlete ödenmesi gereken vergiye veraset ve intikal vergisi deniyor. 2018 yılı veraset ve intikal vergisi de Mayıs ayına kadar ve Kasım aylarında iki eşit taksit olarak ödenecek.
Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanıyor?
Emlak vergisi bedelleri, taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehirlerde emlak vergisi oranları; Konutlar için binde 2 oranında, İşyeri ve dükkanlar için binde 4 oranında, Araziler için binde 2 oranında, Arsalar için ise binde 6 oranında oluyor. Büyükşehir olmayan yerlerdeki ve emlak vergisi ödeme tarihleri 2018 takvimi emlak vergisi oranları; konutlar için binde 1 oranında, işyeri ve dükkanlar için binde 2 oranında, araziler için binde 1, arsalar için ise binde 3 oranında olmaktadır.
Veraset yoluyla intikallerde;
240 bin TL’lik matrah için yüzde 1,
570 bin lira için yüzde 3,
bir milyon 270 bin TL için yüzde 5,
2 milyon 200 bin TL için yüzde 7,
Matrahın 4 milyon 280 bin lirayı aşan bölümü için yüzde 10 oranında vergi ödenmesi gerekiyor.
İMPOMES Sistemi Nasıl Çalışıyor?
İmpo İmar ekipleri tarafından 7 yıl önce hayata geçirilen web tabanlı mülkiyet erişim sistemi İmpomes, mülk sahipleri adına tapuya konu olan gayrimenkulleri Türkiye’nin neresinde olursa olsun izlemeye alıyor. İmpomes ekipleri, tapu sahiplerinin adına sahaya inerek mülkü inceliyor. Gayrimenkullerin tapu kayıtlarındaki ipotek, şerh, haciz ve diğer durumları takip ediliyor, vergileri ve rayiç bedelleri tespit ediliyor. Gayrimenkule ilişkin bütün güncel belge, bilgi, imar planı, tapu kaydı gibi tüm detaylar bir arada sunuluyor. Söz konusu bilgiler kullanıcıların 7/24 erişebileceği www.impomes.com adresinde yer alıyor. Bu bilgi ve belgelere yalnızca gayrimenkul sahibi ulaşabiliyor. İMPOMES, sistem dışında erişimleri engelleyen üst düzey bir güvenlik sistemine sahip bulunuyor.
İmpomes’i kullanan şirketler arasında Akiş GYO, Akkök Holding, Aksa Akrilik Kimya Sanayi, İş GYO, Kibar Holding, Fiba Gayrimenkul Geliştirme, ÇİMSA, Süzer Holding Grup şirketleri gibi tanınmış isimler de bulunuyor.