Kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak adlandırılan Yapı Kayıt Belgesi başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan sürecin ne zaman biteceği, henüz başvuru yapmayan kişilerin merak ettiği konu oldu.
Peki, İmar Barışı’nda son gün ne zaman? İmar Affı ne zaman bitecek?
Aralık ayının gelmesiyle birlikte İmar Barışı’nın ne zaman biteceğini, en çok merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılmasının amaçlandığı projeden bugüne kadar milyonlarca kişi faydalandı. İşte, konuya ilişkin merak edilenler…
Vatandaşların e-Devlet üzerinden 8 Haziran’da başvurularını yapmaya başladığı düzenleme kapsamında, başvuru süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı. İmar barışından faydalanan kişi sayısı ise 8 milyon 900 bini aşmış durumda. Öte yandan, İmar Barışı başladığından beri aradan geçen 5 ayı aşkın sürede konut fiyatları en çok 6,7 ile Zonguldak’ta artarken, Zonguldak’ı bu alanda yüzde 6,6 ile Giresun, Yozgat ve Edirne izledi.
DEVLETİN KASASI DOLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin vatandaşımız imar barışı sürecine başvurdu. Gelir olarak yaklaşık 7 milyar 511 milyon lira gelir söz konusu.” dedi. Bakan Kurum’un açıklamasının tamamı şöyle;
“Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin vatandaşımız imar barışı sürecine başvurdu. Gelir olarak yaklaşık 7 milyar 511 milyon lira gelir söz konusu. Aralık ayı sonuna kadar başvuru süresi ve ödeme süreci devam ediyor.
BAŞVURULAR E-DEVLET’TEN
PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile “www.turkiye.gov.tr” adresine veya “e-Devlet” mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, “İmar Barışı Başvuruları” bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.
31 ARALIK 2017 ÖNCESİ YAPILARI KAPSIYOR
Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi, 31 Aralık 2017’den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.
KAYIT BEDELİ BİNAYA GÖRE DEĞİŞİYOR
İmar barışı başvuruları 31 Aralık 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara yapılabilecek. Vatandaşlar 24 Haziran’a kadar hazırlanması beklenen ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.
Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğal gaz bağlantısı hemen yapılabilecek.