Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, inşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekoru kırılırken, ortalama ihracat birim fiyatları 2013 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Miktar olarak rekor kırılan Mart ayına göre Nisan ayında yüzde 10,5 artan inşaat malzemeleri ihracatı, değer olarak ise 1,81 milyar dolar seviyesinde kaldı.
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Nisan ayı sonuçlarına göre, miktar olarak tarihin en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti ancak ortalama ihracat birim fiyatları 2013 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. İhracat Miktar Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 10,5 yükseldi. 4,6 milyon ton olarak gerçekleşen ihracatla, rekor kırılan Mart ayının oldukça üzerinde yeni bir aylık ihracat rekoru gerçekleşti. İhracat, değer olarak ise Nisan ayında 1,81 milyar dolar oldu. İnşaat malzemeleri sanayisi, iç pazarda toparlanmanın gecikmesi nedeniyle ihracata ağırlık vermeye devam etti.
Miktar rekoruna rağmen birim fiyatlar düşüyor
İhracat Birim Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde düştü. İhracat birim fiyatları Nisan ayında 0,39 dolara indi. Geçen yılın Nisan ayında ihracat birim fiyatı 0,52 dolardı. Ortalama ihracat birim fiyatları en düşük seviyesine geriledi. Hemen tüm alt sektör gruplarında ihracat birim fiyatlarının düştüğü görüldü.
İthalat fiyatları artıyor
İthalat Nisan ayında 570 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Miktar olarak ise ithalat geriledi. İthalat birim fiyatları kilogram başına Nisan ayında 2,62 dolara yükseldi. Bu oranla ithalatta, geçen yılın Nisan ayı ithal birim fiyatının yüzde 15,9 üzerine çıkıldı. Geleneksel ürünler yerine zorunlu yüksek katma değerli ürün ithalatı ile ithalat birim fiyatları artmaya devam etti.
İnşaat malzemeleri alt sektör gruplarında da miktar arttı
2019 yılı Nisan ayında 8 alt ürün grubundan 7’sinin ihracat birim fiyatları geçen yılın Nisan ayına göre geriledi. Prefabrik yapılar dışındaki alt sektörlerin birim fiyatlarında düşüş sürdü. Düşüşler genel olarak iki haneli rakamlarda oldu. Nisan ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 25 gerileme yaşandı. Ağaç ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 21,8 düştü. Prefabrik ürünlerin ihracat birim fiyatları geçen yılın nisan ayına göre yüzde 17,5 arttı.
2019 yılı Nisan ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinin ihracatı miktar olarak geçen yılın Nisan ayına göre arttı. Geçen yılın Nisan ayına göre ihracatı miktar olarak gerileyen sektör prefabrik yapılar oldu. Nisan ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 54,4 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 4,8 ile kimyasal ürünlerde oldu.
2019 yılı Nisan ayında 8 alt ürün grubunun 4’ünde ihracat değer olarak geçen yılın Nisan ayına göre yükseldi. Nisan ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 14,9 ile ağaç ürünlerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin değer olarak ihracatı yüzde 12,6 yükseldi. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği alt sektör ise yüzde 33,1 ile prefabrik yapılar oldu. Demir çelik bazlı ürünlerin ihracatı da değer olarak nisan ayında yüzde 0,7 düştü.
Türkiye’nin sanayi ihracatında birim fiyatlar düşüyor
Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 geriledi. İhracat miktar endeksi geçen yılın Nisan ayının yüzde 44,3 üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı miktar endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 12,8 düştü. Endeks geçen yılın Nisan ayının ise yüzde 52,6 üzerinde gerçekleşti.
Sanayi ürünleri ihracatı ve inşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı değer endeksleri, Nisan ayında bir önceki aya göre geriledi. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Nisan ayında 1,93 dolar iken 2019 Nisan ayında 1,38 dolar oldu. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracat birim fiyatları ise 2018 yılı Nisan ayında 3,76 dolar olurken 2019 Nisan ayında 2,55 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye sanayisinin miktar olarak daha çok ihracat yapmasına rağmen, fiyatlardaki düşüş sürdü.