Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Eylül 2020 Sektör Raporu’na göre, temmuz ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 7 arttı.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Eylül 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyümüştü. Covid-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar nedeniyle inşaat malzemesi sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde nisan ve mayıs aylarındaki sert daralmalar ile yüzde 8 düşüş göstermişti. Temmuz ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 7 arttı. Temmuz ayındaki üretim artışında sektörde işlere dönüş ve işlerin yeniden başlamasıyla dış pazarların açılması etkili oldu.
2020 yılı temmuz ayında 22 alt sektörün 17’sinde üretim bir önceki yılın temmuz ayına göre arttı, 5 alt sektörde ise üretim geriledi. Temmuz ayında birçok alt sektörde üretim çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı. En yüksek üretim artışı yüzde 36,6 ile hazır beton sektöründe oldu. Çimento sektöründe üretim yüzde 31,7, armatür, musluk, vana ve valfler sektöründe yüzde 18,9, demir çelik radyatör sektöründe yüzde 15, seramik kaplama malzemelerinde ise yüzde 14,7 yükseldi. Temmuz ayındaki üretim artışı ile 2020 yılı ocak-temmuz döneminde inşaat malzemeleri sanayi üretimi artışı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. 22 alt sektörden 12’sinde üretim geçen yılın ocak-temmuz dönemine göre arttı. 10 ürünün üretimi ise geçen yılın ocak-temmuz döneminin altında kaldı.
Temmuzda 2020 yılının en yüksek aylık ihracatı yapıldı
2020 yılının temmuz ayında inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 1,2 geriledi ve 1,94 milyar dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre gerilemekle birlikte 2020 yılındaki en yüksek aylık ihracat oldu. İhracat haziran ayına göre de yüzde 11,1 yükseldi. Başta Avrupa pazarları olmak üzere pazarlarımızda işe dönüşlerin başlaması ihracatı olumlu etkiledi. 2020 yılı temmuz ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 gerileyerek 543 milyon dolara indi.
Kredi genişlemesi inşaat sektörünü destekliyor
İnşaat sektörü 2018 yılının 3. çeyrek döneminden itibaren 8 çeyrek dönem üst üste küçüldü. Sektördeki küçülmenin önemli bir nedeni bozulan mali yapılar oldu. Buna bağlı olarak inşaat sektöründeki faaliyetler zayıfladı. Ancak Covid-19 salgını sonrası kredi hacminde yaşanan genişleme inşaat sektörünü ve müteahhitlik kesimini de destekledi. İnşaat sektörünün 2019 yılında yurtiçinden yeni kredi kullanımı 13 milyar TL oldu ve toplam kredi stoku 246 milyar TL olarak gerçekleşti. İnşaat sektörü ayrıca 2019 yılında bazı kredilerini yeniden yapılandırdı.
2020 yılında ise uygulanan destek kredilerinden inşaat sektörü de önemli ölçüde yararlandı. İnşaat sektörü çok düşük faizler ile ağustos ayı sonuna kadar yeni yılda toplam 49 milyar TL yeni kredi kullandı. Yeni kredi kullanımları inşaat sektörü ve müteahhitlik kesimini mali açıdan önemli ölçüde rahatlattı. Buna bağlı olarak faaliyetler de canlandı ve mevcut işlere hızlı bir geri dönüş yaşandı. Kredi genişlemesinin olumlu etkisinin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Konut kredilerindeki genişleme de inşaat sektörüne destek veriyor
2020 yılında yaşanan Covid-19 salgını sonrası açıklanan destek kredileri içinde konut kredileri de yer aldı. Özellikle kamu bankalarının aylık yüzde 0,64 faiz ile kullandırdığı konut kredileri yüksek talep gördü. Buna bağlı olarak 2019 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla konut kredisi stoku yüzde 38,7 genişledi ve 77 milyar TL arttı. Konut kredilerindeki bu genişleme birinci ve ikinci el konut satışlarında da önemli artış sağladı.