Yeni İmar Yönetmeliği inşaat sektörünün gündemine oturdu. İnşaat patronları yeni imar yönetmeliği için ne dedi? İşte patronların yanıtları…
Yeni İmar Yönetmeliği inşaat sektöründe büyük yankı yarattı. Bazı maddelerin projeleri sıkıntıya düşüreceğini belirten patronlar ortak bir noktanın bulunmasını istiyor. Yönetmelikle ilgili GYODER, İNDER ve KONUTDER, ortak bir açıklama yaparak yönetmelikle ilgili sorunların kısa zamanda çözüme kavuşacağı kanaatinde olduklarını belirttiler.
Yeni Şafak’tan Emine Açar’ın haberine göre inşaat patronları yeni imar yönetmeliği için ne dedi?
Yorum Farkı Ortadan Kalkıyor
Küçük ebatlı 1+1, 1+0’ların projelerinde pek olmadığını belirten Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal şöyle konuştu; “Bu açıdan yönetmeliğin ilgili bölümlerini olumlu buluyoruz. Emsal artışıyla ilgili ise belediyelerin çok farklı yorumları oluyor. Bizim farklı ilçelerde yaptığımız projeler olduğu için söyleyebilirim ki, bir ilçenin yaklaşımıyla diğerinin yaklaşımı arasında ciddi fark oluyor. Biri bunu en doğal hakkınız olarak görüp böyle bir çalışma yaparken, diğeri haksız bir kazanç elde etmeye çalışıyormuşsunuz gibi yaklaşım sergileyebiliyor. Bunu anlatmakta da zorlanabiliyoruz. Bu yorum farklılıklarını ortadan kaldırması açısından yapılan düzenleme bence güzel. İçeriği tartışılabilir.”
Bir An Önce Değişmeli
Yönetmeliğin bu haliyle sektöre ciddi zarar vereceğini söyleyen Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz şu değerlendirmeyi yaptı; “Bu yönetmelik bizim gibi konsept projeler geliştiren firmaların elini kolunu bağlıyor. Biz imzamızı attığımız projelerde mimari açıdan da yaşanılır ve özenilir yapılar ortaya çıkmasına özen gösteriyoruz. Ama yeni yönetmelik bize adeta konsept proje yapmayın 8-10 konutlu apartman yapın diyor. Gayrimenkul ekonominin lokomatifi. Bu nedenle yönetmeliğin değişmesi şart”
Dönüşümün Önünü Tıkar
Kentsel dönüşümün önünü tıkayacağını aktaran DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Mevzuata uygun olarak alınan inşaat ruhsatı ile yapılan planların iptal olması halinde yeni planlar yapılana kadar inşaatlar duracak ve alınan inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekecek. Bu süre içinde çok ciddi ekonomik kayıplar yaşanacak. Bu konuda imar durumu ve ruhsatın müktesep hak olduğu yeni bir düzenleme gerekiyor.
Bakanlığın Yaklaşımı Olumlu
Çalık Gayrimenkul İcra Kurulu Üyesi Gonca Özgül, “Özellikle sözleşmesi yapılmış, yıkımı gerçekleştirilmiş birçok projede yaşanabilecek problemleri çözmek adına olumlu karşılıyoruz. Sektörde, ruhsatı alınan planların iptal olması halinde yeni planlar yapılana kadar inşaatların duracak olması ve alınan inşaat ruhsatının yenilenmesi ile ilgili bir huzursuzluk oluşmuştu. Bakanlık bu tür önemli konuları tekrar görüşmeyi hedefliyor. Öte yandan yönetmelik içerik açısından sektöre bir standart getirerek çarpıklığı ve karmaşık planları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu açıdan Ekim 2017’de yürürlüğe girmesi planlanan yönetmeliği olumlu buluyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Olumlu Ama Şehir Merkezlerinde Zor
Beklenen bu kararı, planlı şehirleşme adına yerinde bir karar olarak değerlendirdiklerini söyleyen Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Ancak yeni yönetmeliği şehir merkezlerinde gerçekleştirmek oldukça zor. Çünkü şehir merkezlerinde boş arazi bulabilmek neredeyse imkansız. Bu uygulama ancak üçüncü havalimanı, üçüncü köprünün yer aldığı alanlarda hayata geçirilebilir. İstanbul artık kuzeye doğru büyüyor. Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin yeni İstanbul dediğimiz bu alanlarda uygulamak çok daha kolay olacaktır. Açıkçası bu uygulamayı eski İstanbul dediğimiz şehir içinde uygulayabilmenin güç olduğuna inanıyoruz” dedi.