Her geçen gün büyüyen ekonomisi ve iş hacmiyle global pazarda tüm dikkatleri üzerine çeken Türkiye, reklamcılık sektöründe de büyüme trendini sürdürüyor.
2016 yılında Türkiye reklamcılık pazarı dünya ortalamasının üzerinde büyüme gösterdi. Yüzde 11 olarak gerçekleşen büyüme oranının bu denli yüksek olmasının sebebi ise inşaat şirketlerinin sayısının yükselmesi ve üretilen konut ve proje sayılarının artması, medya harcamalarının da doğru orantıda artması olarak yorumlanıyor.
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Marcode Pazarlama Danışmalığı ve Reklam A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Gökçiler “ İnşaat markalarının geçen sene markalı konut projeleri için 1 Milyar TL reklam harcaması yaptığını öngördüklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl 1.400’ün üzerinde markalı konut projesinin hayata geçirildiğini aktaran Gökçiler, bu projelere ait toplam 560 bin konutun satışı için TV, İnternet ve basının toplam harcamaların yüzde 80’in üzerinde bir pay aldığını aktardı.
İnşaat firmalarının yaptıkları iletişimde ağırlıklı olarak satış odaklı olduklarını söyleyen Gökçiler bunun uzun vadede inşaat şirketleri için bir risk oluşturacağını söylüyor.
Rekabetin çok yoğun olduğu bu sektörde ileride daralacak talebin etkisinin daha az hissedilmesi adına markalaşmanın ve farklılaşmanın önemli olduğunu bunun ise sadece fiyat iletişimi yapmakla mümkün olmadığını ifade eden Pazarlama Uzmanı Dr. Ali Gökçiler, rekabette ayrışma konusuna daha fazla eğilmeye başlayan markaların ilerde daha fazla ve daha yüksek m2 fiyatları ile satılacağının altını çizdi.
Rekabette ayrışma konusunda ise inşaat şirketlerine şu önerilerin sunulmasının doğru olduğu görüşünde:
Sadece fiyat ve kazanç iletişimine odaklanmamak.
Tüketiciler ile duygusal bağ kurmak adına yapılan işlerin saha araştırmaları ile desteklenmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.
Bilinir ve güvenilir olmak için ilk reklam filmlerinde “ünlü (celebrty) kullanımına” çok dikkat edilmesi ve marka – ünlü dengesinin iyi yakalanması.
İnşaat Şirketlerinin tıpkı FMCG ve Telekom şirketleri gibi daha dinamik ve müşteri odaklı pazarlama faaliyetlerinde bulunması ve ön hazırlığının yapılmasından sonra, reklam verilmesinin satış sonuçlarını olumlu yönde etkileyeceği gerçeğinin unutulmaması gerekiyor.
Ortalama bir hesapla markalı bir konutun satılması için ise konut başına yaklaşık 4.500 TL gibi bir reklam harcamasının ise uygun olacağı görüşünde. Elbette rekabetin etkisi ile bu rakamların bugün için geçerli olduğu ilerde markasına yatırım yapmayan inşaat firmalarının bu rakamların çok üzerinde bir harcama yapılması gerektiği de unutulmamalı.