23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriKaçak, ruhsata aykırı evi olan ne yapacak?

Kaçak, ruhsata aykırı evi olan ne yapacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 15 milyon kaçak, ruhsata aykırı yapının devletle mahkemelik olmadan kullanılabilmesi, suyunun elektriğinin bağlanabilmesi, ceza kesilmemesi için atılması gereken adımları netleştirdi.

İmar mevzuatına aykırı her türlü yapı sahibi başvurabilecek. Örneğin imarda 5 katlı yere 10 kat bina yapan da kıyı, göl, deniz, ormana, tarım arazisine otel, konut, villa yapan da iskana aykırı olarak balkonunu büyüten, çatısını odaya çeviren de yapı kayıt belgesi alabilecek.

Ancak bu belgeye başvurabilmek için imara aykırı yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. Yani 1 Ocak 2018’den sonraki imara, ruhsata, iskana aykırı yapılar bu barıştan yararlanamayacak.

Yine barışabilmek için başvurunun 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli için ödemenin hemen yapılması gerekmeyecek. Ödeme için son tarih ise 31 Aralık 2018 olarak belirlendi.

Yapı Kayıt Belgesi almak için yapı sahiplerinden herhangi biri veya vekili e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunu dolduracak. Ardından yapı kayıt belgesi bedeli yatırılacak. Bu belge yine e-Devlet üzerinden alınabilecek. Böylece hiç bir yere gitmeden, evde, iş yerinde bilgisayar, cep telefonu üzerinden yapı kayıt belgesi için başvurmak mümkün olacak.

Kişiler bu yöntemi istemezse bakanlığın belirlediği kurum ve kuruluşlara da başvurulabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3; ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz