Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren insan ve sosyal fayda odaklı çalışmalarla sahada olan Kale Grubu, ‘sürdürülebilir yardım’ stratejisi doğrultusunda başlattığı Topluluk Destek Programı kapsamında, bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engelli bireylerin hayatlarına dokundu.
Kale Grubu, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında desteklenen sosyal girişimlerin, deprem bölgesine yönelik projelerini hayata geçirmeleri için geçen yıl başlatılan Topluluk Destek Programı ile 7 projeye toplam 2 milyon TL değerinde maddi destek sağladı. Grup, bu kapsamda bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engelli bireyin hayatına dokunarak anlamlı bir fark yarattı.
Kale Grubu, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılarken toplumun dayanışma ruhunu canlı tutmak ve bölgenin ve insanların iyileşme sürecine katkıda bulunmak amacıyla Anlatan Eller, Erişilebilir Her Şey, Tospaa, BlindLook, Roof Coliving, Microfon, This is Mana ve Joon’un aralarında bulunduğu sosyal girişimcilerle büyük bir dayanışma ağı oluşturarak insan ve mekan odaklı projelerin hayata geçirilmesi için destek verdi. Afet bölgesi sahasının sürekli değişen yapısında Topluluk Destek Programı altında desteklenen sosyal girişimler, çevik ve iş birliğine açık yapıları, sorun çözme kapasiteleriyle toplumsal fayda yaratmada önemli bir rol oynadı.
Sürdürülebilir Yardım Stratejisi oluşturuldu
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçen ilk yılda gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Kale Grubu olarak depremi öğrendiğimiz ilk andan itibaren tüm imkanlarımızla sahadaki yerimizi aldık. İlk etapta akut ihtiyaçların karşılanması önemliydi; Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfımızın (KSV) liderliğinde tüm ekosistemimizle üzerimize düşeni yerine getirmeye çalıştık. Acil ihtiyaçlar karşılanıp da tablo daha net olarak ortaya çıktığında; deprem bölgesindeki yaşamın yeniden canlanması, insanların hayata kaldığı yerden devam edebilmesi için insanların hayatına dokunacak çalışmalar yapmak gerektiğini gördük. Kapsamlı araştırmalar sonucunda ‘Sürdürülebilir yardım’ stratejimizi oluşturduk. 7 yıldır sürdürdüğümüz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı, bize kıymetli bir altyapı sundu. Bu çatı altındaki sosyal girişimcilere yönelik Topluluk Destek Programı’nı başlattık. Sosyal girişimci dostlarımızın benzersiz bakış açısı ve emekleri sayesinde çok güzel çalışmalara imza atıldı. En önemlisi de umut ve dayanışma ruhunun canlı tutulması sağlandı. Daha iyi bir yarının elimizde olduğuna gönülden inandık… Bu depremin izleri öyle birkaç ayda, birkaç yılda silinebilecek cinsten değil! Uzun bir yolumuz olduğunu biliyoruz. Toplumsal Destek Programı bunun ilk adımı. Kale Grubu olarak bölgede hayatı canlı tutacak, insanları hayata bağlayacak projeler geliştirmeye, umudun peşinde olmaya devam edeceğiz.”