Hürriyet Emlak Projeland, konut projesi arama istatistiklerini açıkladı. Buna göre, aramaların yaklaşık yüzde 66’sı mobil cihazlardan gerçekleşirken, en çok arama da iş çıkışı eve gidince akşam saatlerinde veya öğle yemeği molasında yapılıyor.
Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte mobil akıllı cihazların hayatımıza getirdiği kolaylık ve hız tüketici davranışlarını da etkiliyor. Tüketiciler konut alırken artık mobil cihazlarından bütçelerine uygun seçenekleri karşılaştırarak karar veriyor.
Sıfır konut projelerini tek çatı altında buluşturan Hürriyet Emlak Projeland verilerine göre, konut projesinden ev aramalarının yüzde 65.86’sı mobilden, yüzde 29.86’sı masa üstü bilgisayarlardan, yüzde 4.27’si ise tabletlerden yapılıyor. Konut aramalarının şehirler itibariyle dağılımına bakıldığında ise yüzde 42,45 ile İstanbul ilk sırayı alırken, Ankara yüzde 18,91 ikinci, İzmir ise yüzde 9,52 ile üçüncü sırada yer alıyor. Hürriyet Emlak Projeland verilerine göre, en fazla 25-44 yaş arası grup konut projesi araması yaparken, cinsiyet dağılımı itibariyle ise erkekler yüzde 53.5 ile başı çekiyor.
Öğle arası ev arama molası!
Konut aramaları saatler itibariyle incelendiğinde ise tüketicilerin genelde mesai saati dışı zaman dilimlerini tercih ettikleri görülüyor. Buna göre; konut almayı planlayanlar en çok saat 21.00’de eve gidince konut aramalarını gerçekleştirirken, öğle saat 12.00 de en çok aramanın yapıldığı saatler arasında bulunuyor.
Tüketici tercihlerindeki bu değişimin günümüz teknoloji dünyasında çok doğal bir süreç olduğunu vurgulayan Hürriyet Emlak Projeland Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Bozay, “Türkiye’de 54.3 milyon internet kullanıcısı var ve günlük ortalama 7 saatimizi internette geçiriyoruz. Türkiye’de hane halkının bilgisayar kullanım oranı da yüzde 97.2 civarında. Ülkemizde 59 milyon civarında da akıllı telefon sahibi bulunuyor. Web sitesi sahipliği de yüzde 73 civarında. Dolayısıyla artık dijitalleşmiş bir tüketici profili ile karşı karşıyayız. Bu nedenle gayrimenkulde hem arz, hem talep tarafında hızlı bir şekilde dijitale kayış gözleniyor” dedi.
Mobilden hızlı ulaşım ve maliyet avantajı
Bozay, “Gayrimenkul satın almasında araştırmaların yüzde 92’si internette başlıyor, bu aramaların yüzde 73’ü ise mobilde gerçekleşiyor. Akıllı cihazlar ile büyüyen Z kuşağı 10 yıl sonra alıcı pozisyonuna gelecek. Bu nedenle konut üreticileri, hedef kitlelerine hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmek için pazarlamada dijital tarafa kayıyor. Dolayısıyla artık teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte geleneksel pazarlama yöntemleri eski önemini yitirirken, dijital pazarlama ön plana çıkıyor. Çünkü öncelikle dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya kıyasla hedef kitleye daha hızlı ulaşım ve maliyet avantajı nedeniyle konut sektöründe hem konut alıcılarının, hem konut üreticilerinin işini kolaylaştırıyor. Ancak internet insanlar için artık sadece bir araç. Tek başına internetin olması yeterli değil. Tüm dijital platformlar artık mobil uygulamalara göre düzenleniyor” diye konuştu.