Neredeyse tüm sektörlerin imrenerek baktığı konut sektöründe son zamanlarda neler oluyor? İşte birbirinden çarpıcı açıklamalar…
Bugüne kadar Türkiye’de ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektöründe sular durulmuyor. Artık iş öyle bir hal aldı ki son günlerde inşaat patronları çıkıp sektör hakkında çarpıcı kritik değerlendirmelerde bulunuyorlar. Bugüne kadar sektörün çok iyi gittiğini her fırsatta belirten müteahhitler son zamanlarda gayrimenkul sektöründe gelişen yüksek faiz oranları, arsa fiyatlarının artması, kentsel dönüşümün tıkanması ve yarım kalan projelerle ilgili vatandaşların mağdur olması nedenleri ile sektörle ilgili olumsuz beklentilerini açıklamaya başladılar.
Bu arada konut sektöründe TUİK rekor konut satışlarını açıklamaya devam ediyor. Sektördeki bu satış rakamları yukarı doğru ivme kazanırken satışların özellikle metrekaresi 5 bin liranın altındaki konutlarda gerçekleştiği tahmin ediliyor. Sektördeki uzmanlar konut sektöründeki sıkıntının metrekaresi 5 bin lira ile 17 bin lira arasındaki konutlarda olduğunu belirtiyor.
İşte o birbirinden çarpıcı açıklamalar;
‘Konut sektöründe kaos olursa projeler yarım kalabilir’
Geçtiğimiz haftalarda Erzurum’da düzenlenen GYODER Zirvesi’nde konuşan Piyalepaşa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat konut sektöründe kaos olursa tüm inşaatların yarım kalabileceğini belirtmişti. Adnan Polat sektörle ilgili yaptığı açıklamada, faizlerin çok yüksek olduğu, bunlara önlem alınmadığı taktirde konut sektöründe kaos olabileceğini ve bir çok projenin yarım kalacağını belirtmişti. Polat sektörle ilgili şu açıklamaları yapmıştı:
‘Kent merkezinde yapılan çok fazla proje var. Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen insan için en uygun zaman ama inşaatçılarla konuştuğum zaman herkes bir sıkıntı olduğunu düşünüyor. Sektörde bir sıkıntı var. 2016 yılının başından beri o kadar çok sey oldu ki. Firmaların da nakit akışında sıkıntılar olursa bankalar da bunu çözemeyebilir. Bu sektör lokomotif sektör yani bu sektörün tökezlememesi lazım. Herkes mevduatını faize veriyor. Bu gayrimenkul sektörünü çok etkileyecek. İstanbul’da arsa maaliyetlerinin de yüksek olması konut fiyatlarını etkiliyor’
‘Konut sektöründe hesaplar karıştı’
Her hareketinin reyting uyandırdığı konuşulan Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da geçtiğimiz günlerde sektörle ilgili çarpıcı açıklamalar yapıp ‘sektör kötü mü gidiyor’ sorusunu akla getirmişti.
Geçen yıl yaşanan bir iflas olayını hatırlatan Ağaoğlu, müteahhitler için endişelerini dile getirerek, bir örneklendirme yapmıştı. Konut fiyatlarının düştüğünü, maliyetlerin ise yükseldiğini söyleyen Ağaoğlu, konutta balon olmadığınu ancak yüksek fiyatlarla arsa alan müteahhitlerinde sıkıntı içinde olduğunu belirtmişti. Geçtiğimiz yıl iflas ertelemeye giden Fi Yapı’yı örnek gösteren Ağaoğlu, “Şahsi endişem birkaç Fi Yapı hadisesinin ortaya çıkmasıdır. Ekonomik olmayan hiçbir şeyin yaşama şansı yok. Çarklar dönecekse, kimi parmak kesecek, kimi kol kesecek. Biz Çekmeköy’de ‘Arsa bizden’ diyerek, kol kestik” diyerek müteahhitlere uyarıda bulunmuştu.
‘Bu şehre en büyük kötülüğü yapıyorlar! Cehennemde bile yerleri yok’
Diğer bir söylem ise Ram Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Turfanda’dan geldi. HT Emlak’tan Şengül Kırmızıtaş’ın haberine göre Zekeriya Turfanda konut sektörü ile ilgili çarpıcı açıklamlarda bulundu. Turfanda, bu şehre en büyük kötülükleri müteahhitlerin yaptığını belirterek, “Bu şehre en büyük kötülüğü yapıyorlar, bunu yapanın cehennem bile kabul etmez” diyerek okuyucuları şaşkına çevirmişti. Turfanda’nın sektörle ilgili açıklamalar şöyle;
‘Bu şehre en büyük kötülük yapılıyor. Bunu yapanları cehennem bile kabul etmez. Bir tane İstanbul var. Bizler Mimar Sinan’ın torunlarıyız. Bu ülkeye yapılacak en büyük yanlış, kötülük, havayı, suyu ve popülasyonu kirleten, sürdürülebilir bir çevreyi katleden yapı anlayışıdır. Örnek Fikirtepe… Bunlardan kurtulmamız lazım. Eğer Fikirtepe için 66 parsele uygun yapı oluşturulabilseydi oradaki satış fiyatları iki üç katına çıkardı. Ama biz talan zihniyeti ile orada vizyonu olmayan, ne estetiğe uygun ne mimariye uygun binalar yaptık. Bir sürü insanın bedduasıyla baş başa kaldılar.
‘İnşaat sektörünün itibarı yerlerde’
Bugün de diğer bir çarpıcı açıklama ise AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta’dan geldi. Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz’e değerlendirmelerde bulunan Usta, İnşaat sektörünün itibarının yerlerde olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı;
“Siyasetin finansmanı bu sektörden geçtiği sürece burada kurumsallaşmayı yakalamak kolay değil. Diğer firmalara gelin adım atalım dedik. Sektörün etik kodları oluşturulmalı. Kamuoyunun karşısına çıkıp ben bu değerlerle çalışıyorum; ‘Rüşvet vermedim, vermeyeceğiz, çocuk işçi çalıştırmayacağım, emsali 2 olan yerde 5 peşinde koşmayacağım, gri alan yaratmayacağım, müşterine ne kadar net metrekare vaat ediyorsam onu vereceğim’ demeliyiz. Profesyoneller buna inanıyor ama önemli olan patronların da inanması.”
Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com