22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaGüncel Emlak HaberleriKonutu geç teslim edilen vatandaşın kanuni hakları nelerdir?

Konutu geç teslim edilen vatandaşın kanuni hakları nelerdir?

Konut satın alan vatandaşlar konutların geç teslim edilmesi halinde hangi hakları olduğuna dair oldukça zor durumlara düşüyorlar. Vatandaşların bu sıkıntıları yaşamamaları için konut satış sözleşmelerinde hangi hususların bulunmasını bilmeleri gerekiyor…

Konut sektöründe oldukça önemli bir yer tutan konutların zamanında teslim edilmesi konusu vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Sahip olacakları konutları zamanında teslim alarak yaşamlarını ona göre düzenlemek isteyen vatandaşlar bu geç teslimlerde oldukça sıkıntıya düşebiliyor. Gerek iş hayatlarını, gerek çocukların okul hayatlarını yeni eve göre programlayan vatandaşlar geç teslim karşısında kanuni haklarını kullanarak firmalardan talepte bulunabilirler. Vatandaşlar konut satış sözleşmesi yaparak satın aldıkları konutların geç teslimi halinde sıkıntı yaşamamaları için belirli hususları sözleşme sırasında yapmaları gerekiyor.

Konut satış sözleşmelerinin yapılırken kesinlikle bir avukat tarafından sözleşme örneğinin görülmesi ve bunun karşılıklı hakların tanınarak sözleşmenin imzalanması gerekiyor.

Konutu geç teslim edilen vatandaş ne yapmalı?

Konutlarını sözleşmede belirtlen tarihten daha geç teslim alan vatandaşlar geç teslim nedeni ile hak talep etmeleri için sözleşmede hangi maddelerin bulunması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz AGK Hukuk’tan Ali Güvenç Kiraz; yaptığı değerlendirmede bu hususlara dikkat çekerek ‘Geç teslim halinde sözleşmede eğer geç teslime ilişkin bir hüküm var ise bunun ihtarname yoluyla müteahhitte iletilmesi gerekir. Geç teslim nedeniyle sözleşmede var olan cezai şartlar ve geç teslim edilen aylara ilişkin hak mahrumiyeti bedelleri talep edilebilecektir. Geç teslim de eğer sözleşmede hüküm yok ise hak mahrumiyeti bedeli bölgedeki emsallere göre belirlenecektir. Burada tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus müteahhit bir teslim belgesi imzalatmak istediğinde ihtirazi kayıt ( geç teslime ve varsa ayıplara ilişkin) konularak bu teslim belgesinin imzalanmasıdır’ dedi.

Konut alıcılarının ‘konut satış sözleşmesi’ imzalarken olması gereken teminatlar!

Konut alıcılarının konut satış sözleşmesi için mağdur olmaması, zorluklar yaşamaması için kesinlikle araştırıp ona göre bu sözleşmeyi imzalaması gerekmektedir. Kiraz bu konuyla ilgili şöyle konuştu; ‘Geç teslimde ve diğer tüm hakları ile ilgili vatandaşların mutlaka 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmeleri Yönetmeliği çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir. Buna göre bu sözleşmenin noterde imzalanması, alınacak taşınmaza ilişkin ve şirkete ilişkin tüm bilgiler, cayma ve dönme hakkına ilişkin şartlar ve tabi ki geç teslime ve ayıba ilişkin şartların bu sözleşmede karşılanması gerekmektedir’

‘Konutların geç teslim edilmesinin sebebi OHAL gösterilemez’

Konut sektöründe yaşanan bazı sıkıntılı dönemlerde konutlarını zamanında örnek dairesine uygun belirttiği metrekare brüt alanlarını doğru şekilde ve zamanında teslim edilen müteahhitler olmasına rağmen bunların tam tersi işini doğru yapmayan ve zamanında konutları teslim etmeyen bazı müteahhitler haksız rekabet ediyor. Konut alıcılarının konut alırken sektörde uzun deneyimi olan bugüne kadar yaptığı projeleri örnek daireye uygun, net brüt alanları ve zamanında teslim gibi şartları sağlayan müteahhitlerden tercih etmeleri gerekiyor. Bu konuda da vatandaşların konut satın alırken projenin fiyatından önce projeleri hangi şirketin yaptığını iyice araştırıp emin olduktan sonra konut almaya karar vermeleri gerekiyor. Haksız rekabet sağlayan sattıkları konut projelerinin geç tesliminde çeşitli bahaneler üreten müteahhitlerin geç teslim için hiçbir haklı nedenleri bulunmuyor. Hangi koşullarda geç teslimlerin olabileceği için görüşlerine başvurduğumuz Kiraz, ‘OHAL dönemi iş hayatını durdurma ve çalışmayı engelleyen hiçbir şart ve koşul getirmemiştir. Bu nedenle hiçbir inşaat firması OHAL bahanesi üreterek geç teslim yapamaz. Sadece yıl içerisinde çalışılmayan günler (hava olayları sebebiyle) hukuki imkansızlık halleri (açılan davalar nedeniyle verilen tedbir veya yürütmeyi durdurma kararı) bu sürecin haklı şekilde geç teslimi nedenleridir’ dedi.

Geç teslimler konusunda değerlendirmelerine devam eden Kiraz, ‘ OHAL iş hayatını durduran (örneğin hafta şu günler çalışılmayacaktır şeklinde) bir maddeler bütünü içeriyor olsaydı geç teslim haklı neden oluşturabilirdi. Ancak ilan edilen OHAL dönemleri boyunca hiçbir yasa ve/veya KHK ile iş hayatı durdurulmamış aksine iş hayatının durduran süreçler engellenmiştir. (grev yasağı vb gibi) Bu nedenle de OHAL bir geç teslim hakkı asla doğurmayacaktır’ açıklamasında bulundu.

Vatandaşlar konut satış sözleşmesinde yukarıda belirtilen şartları sağladıkları taktirde tüm kanuni haklarını kullanabilme imkanına sahip olacaklar. Şu unutulmamalı ki bulunduğumuz dönemde konut satın alırken kesinlikle sektörde referansı yüksek olan inşaat şirketleri tercih edilmeli ve satış sözleşmeleri de avukatlara danışılarak bütün hakları teminat alınmalı.

Eyüp İYİGÜN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz