KGF destekli kredilerde bankaların çok yüksek miktarlarda kredi vermesi, bankaları likidite arayışına yönlendirdi. Peki Mevduat faizleri konut sektörünü etkiledi mi?
Ekonomiyi ayakta tutmak için kullandırılan KGF destekli kredilerde bankaların çok yüksek miktarlarda kredi vermesi, bankaları likidite arayışına yönlendirdi. Bu durum da içeride mevduat faizinde dramatik artışlara da neden oldu. Mevduat faizleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın tepkisine rağmen bir türlü düşürülmedi. Hal böyle olunca da konut sektörünün de durumdan etkilenmesi kaçınılmaz oldu.
Bloomberg HT’de geçtiğimiz ay yayınlanan habere göre Ağustos döneminde, sektörde Emlak Konut GYO’nun öncülüğünde başlatılan düşük faiz oranlı kampanyaların etkisiyle de gayrimenkul sektörüne bir hareketlilik geldi.
Ağustostan sonra vatandaşlar konut alımlarında banka kredilerini tercih etti. Kredili satışlardaki artış yüzde 70’lere çıkarken, kredili satışların toplam satışlardaki payı yüzde 30’ları geçti. Yine bu yıl şubat ayında gayrimenkul sektöründe başlatılan ve aylık faizlerin 120 aya yüzde 0.45 vade farkı, ve 240 aya yüzde 0.79 vade farkı konut alımını erteleyen vatandaşları harekete geçirmişti.
Kampanyanın devam ettiği şubat ve mart ayı boyunca vatandaşlar en çok 0- 60 ay arası sıfır vade farkını tercih ettiler. 5 yıla kadar vade yüzde 72 oranında tercih edilirken, 61-119 ay yüzde 3, 120 ay üzeri vade ise yüzde 25 oranında tercih edildi.
Sektörün önde gelen dernekleri de konu ile ilgili açıklama yaptı. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Konut getirisi tek başına düşünülmemeli. Konutta hem kira hem de prim kaynaklı fiyat artışı yaşanıyor. Tüketici mülkünü mevduata değişmesin. Çünkü yerine koyamaz” diye konuştu.
KONUTDER Başkanı Altan Elmas da “Mevduat faizleri hızlıca geri çekilmeli ki konut kredisi faizlerini bu seviyede tutalım. Bankalara müracaat edilen konut kredilerinin üçte 1’i reddediliyor. Ticari krediler ve diğer tüketici kredileri yıllık yüzde 16-17 getiri sağladığı için bu krediler kullanılıyor. Bu da konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu kısır döngüden bir an önce kurtulmak için mevduat faizlerinin hızlıca geri çekilmesi lazım.” dedi.
Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com