Site ve apartmanların ortak giderlerden ortaya çıkan aidat yüksek meblağlardan dolayı çoğu zaman site sakinleri arasında sorun yaşatabiliyor. Peki sitelerde aidat neye göre belirlenir?
Günümüzde ev alacak hemen hemen herkes tercihlerini sitelerden yana kullanıyor. Yüzme havuzlarının, spor salonlarının, güvenlik imkanlarının yer aldığı sitelerde bu hizmetlerin karşılığı aidata yansıyor. Bu durumda aidatlar normal apartmanlara göre daha yüksek olabiliyor. Peki sitelerde aidat neye göre belirlenir?
Apartman ve siteler, üzerinde değişlikler yapılsa da 1965 yılında kabul edilen 634 sayılı Kat Mülkiyetine Kanunu’na göre yönetiliyor. Söz konusu kanunda ortak kullanım alanlarının ihtiyaçlarının aidat ile karşılanacağı, aidata kiracı ya da kat maliklerinin isteğe bağlı olarak katılmamasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Sitelerde aidat neye göre belirlenir?
Bu soruya 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde yanıt veriliyor. Kanunun 20. maddesine göre kat maliklerinin kapıcı, kalorifer sorumlusu, bahçıvan ve güvenlik personel giderlerine ve önceden toplanacak kıdem tazminatı gibi avanslara arsa payı göz önüne alınmadan eşit biçimde, gayrimenkulün sigortalanması sonucu oluşacak primler ile tüm ortak yerlerin bakım-onarım, koruma-güçlendirme giderleri, yönetici veya muhasebeci aylığı, yemek gibi giderlere arsa payına göre, ortak alanların işletme giderlerine ve önceden bakım için toplanacak avansa yine arsa payına göre katılmak zorundalar.
Kat Malikleri Kurulu veya yetki verilen yönetici tarafından belirlenen aidatlara 7 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunur. Bu süre içinde itiraz etmez ise kararlar kabul edilmiş sayılıyor. Eğer kat malikleri aidatları ödemezse, Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen aylık gecikme zammını ödemek zorunda kalıyor. Bunun için yönetim kat maliki hakkında dava açılabilir veya gerekiyorsa icra takibi yapabilir. Daire boş olsa dahi daire sahibinin aidatı ödemesi gerekiyor.