Star Rafineri, “Endüstri Bölgesi” olduğu için mevcut ve yeni yatırımların tüm süreçleri ve izinleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında takip edilecek.
Yatırımcı dostu Endüstri Bölgeleri, ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından ilan ediliyor. Yatırımcılara özellikle bürokrasinin azaltılması anlamımda bir çok avantaj sağlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da yaptığı açıklamada, “Ülkemizde tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımı olan Star Rafinerisi ile cari açığın önemli kalemlerini oluşturan dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok gibi petrol ürünleri ülkemizde daha fazla üretilecek. Böylece dış ticaret açığımız yıllık 1,5 milyar dolar azalacaktır.” dedi.
Varank, “Petro kimya alanındaki yatırımları; yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz.” ifadelerini kullanırken sözlerine şöyle devam etti.
“Önümüzdeki dönemde, ülkemiz ekonomisinin küresel değer zincirlerine eklemlenme serüveni, Socar Grubu gibi uluslararası oyuncularla kurulan işbirliklerinin derinleştirilmesi sayesinde daha ileri seviyelere taşınacaktır. Ülkemize hayırlı olsun.”
Geçtiğimiz gün açılışı yapılan Star Rafinerisi, Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Peki Star Rafinerisi nedir, Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi neresi oldu? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İzmir-Aliağa’da açılan Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi” denildi. Bakanlık açıklamasının devamında “Socar Turkey Enerji AŞ’nin 2 milyar doları bulması beklenen yatırımı bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek” denildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
*Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1,5 milyar dolar azaltacak *Petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsiyoruz. YILLIK 10 MİLYON TON HAM PETROL İŞLEME KAPASİTESİNE SAHİP Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri’nin yapım aşamasında 19 bin 500 kişiye istihdam sağlanırken, işletme döneminde ise bin 100 kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak olan STAR Rafineri, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Stratejik Teşvik Belgesini alan şirket olma özelliğini taşıyor.Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri’de yılda 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin de üretimi gerçekleştirilecek. RAKAMLARLA STAR RAFİNERİ STAR Rafineri, petrol ürünleri ithalatında her yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlayacak. Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayacak. Günde 214 bin varil ham petrol işleme kapasitesi, günlük 34 bin metreküp ham petrol işleme kapasitesi ve bin 640 milyon metreküp depolama kapasitesi bulunacak. Yılda 4,8 milyon ton düşük kükürtlü motorin, yılda 1,6 milyon ton jet yakıtı, yılda 1,6 milyon ton nafta, yılda 300 bin ton LPG üretecek.