25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaGündem HaberleriStüdyo Dairelere Yasak Geliyor

Stüdyo Dairelere Yasak Geliyor

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile birlikte stüdyo daireler tarihe karışıyor. Artık en küçük daire net 28.50 metrekare büyüklüğünde 1+1 daire olabilecek…

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı’na göre yapılacak değişikliklerin önemli maddelerini açıkladı.

STÜDYOLAR TARİHE KARIŞIYOR
Yeni yönetmelikle birlikte stüdyo daireler tarihe karışıyor. Stüdyo daireler yerine artık minmum 25.5 metrekare 1+1 daireler yapılabilecek. En küçük daireler 12 metrekare oturma odası, 9 metrekare yatak odası, 3.30 metrekare mutfak ya da pişirme yeri, 3 metrekare banyo, 1.20 metrekare tuvalet olmak üzere toplam net 28.50 metrekare büyüklüğe sahip olacak.

DİKEYDEN YATAYA GEÇİŞ
Yeni yönetmelikte dikey mimariden yatay mimariye yönlendirme bulunuyor. Taban alanı kat sayısı (TAKS) yüzde 40 olan yerlerde komşu mesafeleri çekildikten sonra kalan alana taban oturumu yapılabilecek. Örnekle açıklayan Durbakayım; Yol cephesi 30 metre, derinliği 40 metre olan 1.200 metrekarelik düzgün bir dikdörtgen arsayı örnek olarak ele alalım. Normal şartlarda yüzde 40 TAKS ile taban oturumu 480 metrekare olması gerekiyor. Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile taban alanı eni (30-2×3)=24 metre, derinliği (40-5×2)= 30 metre olmak üzere 720 metrekarelik bir alan taban alanı olacak. Daha öncesinde emsal 2 olan bir yerde 1.200×2=2.400 metrekare inşaat hakkı olan ve 2.400/480=5 kat yapılabilen arsa, yeni TASK oturumundan dolayı 2.400/720=3.3 katlı bina yapılabilecek anlamına geliyor” dedi.

Yönetmelikte binaların dış cepheleriyle ilgili maddelerinde olduğunu söyleyen Durbakayım, binaların istenildiği renge boyanamayacağını, belediyelerin mahalle ve çevre özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebileceğini açıkladı.

Yeni yönetmelikle birlikte paratoner konulması yaygınlaştırılacak, teraslar bahçe ve havuz alanı olarak kullanılabilecek. Ayrıca hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları yapı ruhsatından önce verilebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz