Güç kalitesi ve kompanzasyon çözümleriyle inşaat sektöründe enerji kalitesini ve verimliliğini artırdıklarını belirten Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, dünya standartlarındaki ürünleri ile hem yurt içi hem de yurt dışına yönelik projelerde yoğun ilgi gördüklerini belirtti.
İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Sektörde konut başta olmak üzere fabrika, hastane, okul, iş yeri, depo, tersane, demiryolu ve veri merkezleri gibi yapılarda kullanılan güç kalitesi ve kompanzasyon çözümleri enerji kalitesini iyileştirerek; bu yapıların sistemlerindeki elektrikten beslenen tüm ekipman ve makinaların uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Türkiye elektronik sanayisinin teknoloji öncüsü Elektra Elektronik de inşaat sektöründeki yatırımcılara, yüklenicilere ve satıcı firmalara AG – OG sargılı elemanlar ve enerji kalitesi çözümleri tedarik ediyor; özel sektör yatırım projelerine yüksek performans mühendislik hizmetleri veriyor. Bugün 6 kıtada 60’ı aşkın ülkeye ihracat yaptıklarını açıklayan Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, Türkiye’de inşaat sektörüne yönelik ürettikleri çözümlerin dünyanın farklı birçok ülkesinde yoğun ilgi gördüğünün altını çizdi.
ENERJİ KALİTESİ ÜRÜNLERİ DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN OLMALI
Enerji kalitesi çözümlerinde inşaat sektöründeki bazı yüklenici firmaların ithal ürünlere yöneldiğini ancak Türkiye’de de dünya standartlarında üretim yapıldığını belirten İlker Çınar, sözlerine şöyle devam etti; “Yerli ürünü yeterince tanımayan firma ithal ürün seçerek olabilecek riskleri minimize etmek istiyor. Oysaki ülkemizde dünya ile yarışacak derecede kaliteye sahip ürünler üretiliyor ve dünyadaki birçok ülke bizden bu ürünleri satın alıyor. Yurt içinde de bu algının kırılması gerekiyor. Yabancı markalara duyulan güven ülkemizin her standardı ve kaliteyi sağlayan markalarına karşı da duyulmalı. Yurt dışına kabul ettirilen ürünler ülkemizde de birinci tercih olmalı. Bu noktada enerji kalitesi ürünleri seçiminde en önemli nokta ürünlerin dünya standartlarına uygun olmasıdır. Firmaların referans projeleri ve fiyat performans dengesine de bakmak önem taşır.”
KOMPANZASYON İLE DAHA KALİTELİ, UYGUN FİYATLI VE VERİMLİ ENERJİ KULLANMAK MÜMKÜN
Kompanzasyon, elektrik akımı ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması olarak tanımlanıyor. Endüstriyel işletmelerde elektrik enerjisini verimli kullanmanın kompanzasyon ile sağlanabildiğini ifade eden Çınar, “Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran ‘reaktif güç’ minimum seviyede tutuluyor. Reaktif gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine ise ‘reaktif güç kompanzasyonu’ deniyor. Reaktif güç kompanzasyonu yapılmadığı zaman şebekede kayıplar oluşuyor, iletim hatları ve kablolar daha fazla akım çekiyor ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana geliyor. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi ise enerji taşıma kapasitesini düşürüyor. Reaktif güç kompanzasyonu, şebekelerden ihtiyaç kadar güç çekilmesini sağlayarak, kullanılmayan elektrik için fatura ya da ceza ödenmesini engelliyor. Böylelikle kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, uygun fiyatlı ve verimli enerji kullanmak mümkün oluyor” dedi.