24 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaGündem HaberleriTürkiye’nin çimento ihracatı yükseliyor

Türkiye’nin çimento ihracatı yükseliyor

İnşaat malzemeleri sanayi 2018 yılına oldukça hızlı başlamıştır. Yılın ilk yarısında ihracatta %17 artış yaşanmıştır. 2019 yılında da inşaat malzemeleri sanayinde ihracatın artmaya devam etmesi beklenmektedir. İhracat pazarlarımızın çoğunda ekonomide ve inşaat sektöründe büyümelerin devam edeceği öngörülmektedir. Böylece dış talep ve ihracat artışı sürecektir.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği altında bir araya gelen Türk çimento sektörü 70 fabrikasıyla 19.000 kişiye istihdam sağlamakta ve 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Her geçen gün artan rekabet ortamında firmalarımız üretim ve ihracatımızı artırmak için gayret göstermektedir.

Çimento Sektöründe Türkiye’nin Konumu:

Türkiye halen çimento üretiminde Avrupa ölçeğinde birinci, dünya ölçeğinde dördüncü konumdadır. Türkiye aynı zamanda Avrupa’ya en yüksek ihracatı gerçekleştiren ülkeler arasında birinci, dünyada ise üçüncü sırada olma özelliğini korumaktadır.

Türkiye’nin Çimento Sektörü İhracatı:

2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde çimento ihracatı 5,2 milyon ton ve 274 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sırasıyla ABD, İsrail, Suriye, Haiti ve Bulgaristan’dır. ABD’ye ihracatımızda % 50 artış yaşanmıştır. İsrail ise geçen sene aynı döneme göre Suriye’nin önüne geçerek 2. sıraya çıkmıştır. Öte yandan Suriye’ye gerçekleşen çimento sektörü ihracatımız da artmakta ve bu artışın sürmesi beklenmektedir.

Klinker grubunda ise 3,8 milyon ton ve 140 milyon $ ihracat gerçekleşmiş, başlıca pazarlar Gana, Senegal, Fildişi Sahili, Gine ve Kolombiya olmuştur. Senegal ve Gine’ye dikkat çekici oranda ihracat artışları yaşanmıştır.

2019 yılında yurt içi satışların artacağı öngörülmektedir. Önümüzdeki yıl Türkiye’de çimento talebinin artması ve üretimin önümüzdeki üç yıl boyunca % 4-5 oranında artış göstereceği tahmin edilmektedir.

Türkiye çimento sektörü dünya çimento ticareti açısından oldukça önemli bir konumdadır. İhracatçı olan ülkelere baktığımızda Çin’de gerçekleşen konsolidasyon sonucunda üretim kapasitesinin ciddi miktarda azaldığını ve Çin’in net ithalatçı konumuna girdiği görülmektedir. Önceki yıllarda çimentoyu ihraç eden Çin’in 2019 yılında 12 milyon ton çimento ve klinker ithal etmesi beklenmektedir. Diğer büyük rakibimiz olan İran ise ambargo sebebi ile dünya çimento ticaretinde gerilemektedir. Avrupa’da da karbon fiyatlarının 24 €’ya kadar yükselmiş olması ve 40 €’ya yükseleceği beklentisi Avrupalı üreticilerin çimento üretmektense karbon ticaretine öncelik vereceklerini göstermektedir. Dolayısıyla Türkiye, dünya çimento ve klinker ihtiyacı söz konusu olduğunda bugün neredeyse rakipsiz durumdadır.

Çimento üretiminde maliyetlerin %80’e yakını kur artışından etkilenmiştir. İthal kömürden dolayı kömür, maliyetin %60’ına oluşturur hale gelmiştir. Yine elektrikte de dövize bağlı maliyet artışları söz konusu olduğundan elektrik maliyeti toplam maliyetin %20’sine ulaşmıştır. Ancak üreticiler artan maliyet baskısını yükselen ihracat oranları ile bertaraf etmektedirler. Üreticilerin en büyük sorunu ise istenilen miktarda ve uygun koşullarda yerli kömür tedarik edememektir. Çimento sektörüne yönlendirilen yerli kömür miktarının arttırılması sektörün kömür ithalatını azaltacağı için cari açığın azalmasına sebep olacaktır.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği hakkında

Ticaret Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Birlik, Türkiye genelinde çimento, cam ve seramik sektörlerinde tek ve koordinatör birliktir ve 2.000’in üzerinde üyeye sahiptir. Birliğin amacı, sektörün gelişimi için çalışmalar gerçekleştirmek, ihracatın artmasını sağlayacak faaliyetler koordine etmektir. Birliğin 2017 yılı toplam ihracatıyaklaşık 3 milyar $ olup, 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde 2017 yılının aynı dönemine göre % 13 artarak 2,1 milyar $ gerçekleşmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz